`De prins is relaxed en legt goed uit'

Willem-Alexander en Máxima zijn deze week op bezoek in Marokko. Twaalf Nederlandse en Marokkaanse studenten reizen met hen mee. ,,Best vet om hier op vakantie te gaan.''

De prins legt uit. Hoeveel water is er nodig voor de productie van een kilo graan, een kilo rijst, een kilo vlees? De zes jongeren in het autobusje dat door het vlakke landschap rond Marrakech rijdt, schatten een paar liter, in plaats van de duizenden liters water die noodzakelijk zijn. ,,Daar sta je niet bij stil'', zegt Malika Azghari, studente maatschappijleer aan de lerarenopleiding, terwijl we tussen twee bassins van een waterzuiveringsinstallatie lopen. ,,Hij weet veel van water'', vindt Liza van der Aa, die scheikunde studeert.

In het kader van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Marokko en Nederland brengen prins Willem-Alexander en prinses Máxima van zondagavond tot en met woensdag een bezoek aan Marrakech en omgeving. Het prinselijk bezoek aan Marokko kent een novum: het wordt bijgewoond door een groep van twaalf Nederlandse studenten. Forum, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, heeft hen geselecteerd. Ze zijn in de leeftijd van 18 tot 23 jaar en van Nederlandse en Marokkaanse herkomst. Opzet is om tijdens het bezoek de verschillende identiteiten bij elkaar te brengen, zo vertelt Forum-directeur Sadik Harchaoui die de groep begeleidt. ,,Het is precies wat de herdenking van 400 jaar betrekkingen tot uitdrukking wil brengen'', zegt hij. ,,Mensen die elkaar beter willen leren kennen.''

De helft van de groep volgde gisteren prinses Máxima naar de oude medina (markt) van Marrakech waar zij projecten bezochten die zijn opgezet met kleine kredieten – een speciale interesse van Máxima. De andere helft liep mee met de prins. Na de opening van de door de `Stichting Marokko-Nederland 400 jaar' georganiseerde waterconferentie Tussen Windmolen en Watermolen, ging de tocht per busje verder naar een irrigatiebassin en een zuiveringsinstallatie voor drinkwater even buiten Marrakech. ,,In het begin was ik wel zenuwachtig'', vertelt rechtenstudente Nawal Elmahi. ,,Maar de prins is heel relaxed en legt alles uit. Erg gezellig.''

Na de excursies ging het het prinselijk paar gisteren zonder de studenten op audiëntie bij de Marokkaanse koning Mohammed VI. In de avond bezochten zij een door het fonds voor de podiumkunsten georganiseerd concert van Marokkaanse Gnawa-muziek. Daar trad ook de Surinaamse band Fra Fra Sound op en Nederlands-Marokkaanse DJ Saif. Vandaag zullen zij een aantal bedrijven bezoeken dat microkredieten ontvangt, gevolgd door een bezoek aan de koranschool Ben Youssef in de oude medina van de stad. Vanavond wordt de door de Mondriaan Stichting georganiseerde expositie `Respect! Vormen van samenleven' geopend, in het bijzijn van het prinselijk paar en de staatssecretarissen Mady van der Laan (Cultuur, D66) en Atzo Nicolaï (Europese Zaken, VVD). Daarna staat een besloten rondetafelgesprek met de twaalf jongeren op het programma over ondermeer de man-vrouwverhouding. ,,Dat is op verzoek van de prins en de prinses. Ze willen graag horen wat de indrukken zijn van bijvoorbeeld de `moudawana', het nieuwe familierecht dat meer gelijke rechten aan de vrouw geeft.''

Namia Kasmi, studente Nederlands recht aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit en lid van de islamitische studentenvereniging Iqra, is de enige in de groep die een hoofddoekje draagt. Ze toont zich onder de indruk van de uitleg die ze samen met prinses Máxima kreeg over de wereldwijde projecten van microkredietverlening voor vrouwelijke ondernemers.

Behalve meer kennis over Marokko, is het ook de bedoeling dat de groep zich verdiept in hun eigen identiteit als wereldburgers. Er ontstaat enige discussie over het verschil tussen Nederlanders van Marokkaanse afkomst en de Marokkanen hier in Marrakech. Op straat zien ze er hier sjofeler uit, roept iemand, maar in de discotheek is er weinig verschil. Malika en Nawal – hun families komen uit het noorden van Marokko – zijn verbaasd over de moderne ontwikkelingen die ze in Marrakech aantreffen. Malika: ,,Eigenlijk ken je het land van je ouders niet goed.''

Fahd Elhabti, voorzitter van de studentenvereniging Eurabia, ziet veel veranderingen. ,,Die Middellandse-Zeementaliteit waar veel Nederlandse Marokkanen zich aan ergeren, is aan het verdwijnen. Ik zie hier veel positieve dingen gebeuren. Als ik straks hier een baan als aangeboden krijg, lijkt het me interessant een tijdje te werken in Marrakech of Casablanca.''

Ook Liza van der Aa zou na haar studie wel een tijd in Marokko willen werken. Veel jongeren uit de groep waren, willen in ieder geval nog een keer terug naar Marrakech. Maurice Geluk: ,,Best vet om hier op vakantie te gaan.''