Crisis binnen bestuur van schaatsbond

Het sectiebestuur langebaan van de Nederlandse schaatsbond (KNSB) heeft het vertrouwen opgezegd in voorzitter Jacob Reitsma en directeur Arie Kauffman. Beiden zouden niet naar behoren functioneren.

Vandaag zal, aldus persbureau ANP, het sectiebestuur langebaan in een vergadering met de technische commissies van de gewesten steun vragen om zodoende een machtsblok te vormen tegen Reitsma en Kauffman. Krijgt het sectiebestuur langebaan onvoldoende steun, dan dreigt het met opstappen.

Reitsma en Kauffman staan al lange tijd ter discussie. Vorige maand wakkerde de kritiek aan, toen de bond niet tijdig met de commerciële ploegen in overleg trad over de opzet van het sponsor- en financieringsplan voor de periode 2006-2010. Reitsma en Kauffman werd `een arrogante houding' verweten door onder anderen TVM-baas Arjan Bos.

Directe aanleiding voor de vertrouwensbreuk is ditmaal de opvolging van Ard Schenk. De oud-schaatser zou van plan zijn volgend jaar uit de technische commissie van de internationale bond (ISU) te stappen. Volgens de reglementen moet het sectiebestuur dan een voordracht doen. Toen die commissie Jan Augustinus naar voren schoof, bleken Kauffman en Reitsma allang hun keuze te hebben gemaakt. Zij willen Eddy Verheijen, chef de mission bij de komende Winterspelen, als opvolger van Ard Schenk.

Een andere crisis dreigt rond de opvolging van topsportcoördinator Ab Krook. Hij heeft het bondsbestuur ruim een jaar geleden verteld dat hij er na dit seizoen mee ophoudt. Inmiddels hebben ook de andere commissieleden topsport kenbaar gemaakt dat zij de functie dan niet meer zullen bekleden. Jos Valentijn en Jan van der Hout gaan ervan uit dat hun portefeuille wordt geïntegreerd in het professionele orgaan van de KNSB.

Die als noodzakelijk omschreven stap lijkt de bond schoorvoetend te willen nemen. De opvolging van Krook is nog steeds niet geregeld. De oud-bondscoach zei dit weekeinde in Calgary dat hij ,,alleen tegen een hoge prijs'' bereid is aan te blijven tot zich een geschikte vervanger als technisch directeur heeft gemeld. ,,Ik doe het niet voor een appel en een ei, ben je gek'', zei Krook desgevraagd.

Bondsvoorzitter Reitsma distantieerde zich gisteravond van de kritiek. ,,Het algemeen bestuur staat altijd open om op een constructieve manier te discussiëren met het sectiebestuur. Afgelopen vrijdag zouden we een overleg hebben, maar toen was het sectiebestuur verhinderd. Binnenkort gaan we alsnog met elkaar praten.''