Bestuur Nioz treedt af

Het voltallige bestuur van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel is afgetreden. Oorzaak zijn ,,verschillen van inzicht'' tussen bestuur en algemeen bestuur van subsidieverlener NWO in Den Haag. Het NIOZ-bestuur heeft zijn functies ter beschikking gesteld, maar zal nog wel de lopende taken uitvoeren. De verschillen van inzicht spitsen zich toe op de koers die het NIOZ de komende jaren moet inslaan en op de keuze voor een nieuwe directeur, aldus prof.dr. Johan Meulenkamp, wetenschappelijk directeur van het NIOZ. Een internationale `peer review commissie' concludeerde enkele maanden geleden dat het NIOZ een `topinstituut' in de wereld is, maar dat het zich óók moet richten op meer wetenschappelijk onderzoek voor Noordzee en Waddenzee. Ook is er volgens Meulenkamp ,,gebrek aan vertrouwen'' ontstaan tussen de besturen van NWO en NIOZ over de door het NIOZ-bestuur opgestelde profielschets voor een nieuwe directeur. De huidige directie, bestaande uit wetenschappelijk directeur Meulenkamp en zakelijk directeur ir. Jan Smit, werd als tijdelijke directie benoemd.