Zeilrace begint met veel averij

Drie van de zeven boten in de Volvo Ocean Race om de wereld hebben het eerste etmaal in ruige weerscondities voor de kust van Portugal reeds dermate veel averij opgelopen dat ze een vluchthaven moeten opzoeken. De grootste schade is geconstateerd aan boord van Bouwe Bekkings Movistar. Het schip heeft met een ernstige ontwrichting in de constructie koers gezet richting Lissabon.

Ook de Black Pearl (Disney) van Paul Cayard is op weg naar Portugal; de boot maakte bij hoge snelheden water. Derde slachtoffer was de BrunelSunergy & friends, die onder andere met een gebroken giek op weg is naar het eiland Madeira voor reparaties. De ABN Amro 1 van Mike Sanderson maakte zo'n schuiver dat een stuurwiel ontzet raakte en een gat in het dek werd geslagen. Na enkele noodreparaties ligt de boot inmiddels weer op koers.

Zo snel in de wedstrijd al zoveel schade voedt onmiddellijk de ongerustheid dat de nieuwe boten, de zogeheten VO70's die speciaal voor deze editie van de wedstrijd in het leven zijn geroepen, (nog) niet klaar of geschikt zijn voor wedstrijden op de oceaan. Vooral de enorme schade aan boord van Bekkings Movistar, de enige boot die reeds een proefvaart rond Kaap Hoorn maakte, stemt tot nadenken. Toen de boot in stormachtig weer door een golf werd gelanceerd en weer terug op zee werd gesmakt, hoorde de bemanning een `misselijkmakend luide knal'.

Inspectie wees vervolgens uit dat de constructie voor de hydraulische buizen van de zwenkkiel was gescheurd en, nog erger, het gewicht van de kiel een compartiment voorin had ontwricht. De vier boten die nog racen waren vanochtend ruim zevenhonderd mijl op weg – een redelijke snelheid.

Verrassend is de knappe koppositie van de ABN Amro 2 gedurende het eerste etmaal; dit team bestaat uit zeilers die allemaal jonger zijn dan dertig jaar. Vanochtend lag de Brasil 1 op kop, maar de andere drie boten lagen daar niet ver achter.