www.nrc.nl

Scholieren. Op de scholierensite wordt op maandag een keuze gemaakt uit de krant van de afgelopen week. Deze week onder meer:

Twee artikelen over de vraag of de rellen in de Franse steden zouden kunnen overslaan naar Nederland. Deskundigen op het gebied van stedenbouw denken van niet. Jongerenwerkers in de wijken zelf geloven dat er in Nederland voldoende hulp en mogelijkheden geboden worden om te zorgen dat jongeren `erbij blijven horen'.

Theatergroep Hotel Modern beeldt het lijden in Auschwitz uit met poppen van klei en ijzerdraad. Een van de makers: ,,Ik vind het niet grof om de gaskamers in beeld te brengen. Ik vind het grof om ze te ontkennen.''

Kate Bush heeft na twaalf jaar weer een nieuw album uitgebracht. Recensent Hester Carvalho: `Luisteren naar een liedje van Kate Bush is als kijken naar de versnelde opname van een uitkomende bloem. Steeds komt er iets bij, iets verrassends, iets kleurigs, soms iets wreeds, maar altijd organisch. Kate's stijl is eigentijds en onmodieus tegelijk.'

In Genève moest een knoop worden doorgehakt over de aanpassing van de tijd aan de draaiing van de aarde. Een strijd om één seconde.

Boven de Israëlische Hula Vallei kun je dezer dagen 500 miljoen vogels zien overtrekken. Een fascinerend schouwspel, dat in de bijbel al beschreven is.

Europese rente. De rubriek Economie voor jou behandelt het verzoek van de ministers van Financiën aan de Europese Centrale Bank om de rente niet te verhogen. Het is de vraag of de politiek zich met de rente mag bemoeien.