Wel records, geen prijzen voor Nederlanders

Ondanks een veelvoud aan persoonlijke records speelden de Nederlandse rijders afgelopen weekend een ondergeschikte rol bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary. Drie maanden voor aanvang van de Olympische Winterspelen in Turijn zijn zij op geen enkele afstand toonaangevend.

Hoogtepunt voor het Nederlandse schaatsen was de tweede plaats van Carl Verheijen op de vijf kilometer. Hij reed gisteren een nationaal record (6.11,79). Bob de Jong had daarvoor al de oude toptijd van Jochem Uytdehaage verbeterd: 6.14,37. Rintje Ritsma verloor vijftien seconden op de Amerikaan Chad Hedrick.

Verheijen had ,,precies volgens planning gereden'' en noemde zijn race ,,ook van mentaal belang''. De Nederlandse medaillekandidaat had zich niet laten afschrikken door de tijd van Hedrick en leek de Texaan in de slotfase zelfs nog te bedreigen. ,,Maar mijn lijf is op dit moment nog niet sterk genoeg om te blijven versnellen'', sprak Verheijen.

Simon Kuipers (vijfde), Erben Wennemars (achtste), Jan Bos (negende), Beorn Nijenhuis (tiende) en de gevallen Mark Tuitert verspeelden in het gunstigste geval meer dan twee seconden op de Amerikaanse winnaar. Bij de vrouwen sprong het matige optreden van Renate Groenewold in het oog. De wereldkampioene allround in 2004 werd zaterdag zestiende op de drie kilometer en gisteren veertiende op de 1.500 meter. Lichtpunten bij de vrouwen waren de nationale records van Ireen Wüst en Paulien van Deutekom op de 1.500 meter. Wüst werd zesde in 1.55,45. Van Deutekom reed later naar de vijfde plaats in 1.55,43. Het duo gaf twee seconden toe op de Duitse Anni Friesinger. Op de 3.000 meter ging de zege naar Cindy Klassen, die in 3.55,75 een wereldrecord reed.