Vijf dagen bedenktijd abortus ter discussie

De vijf dagen bedenktijd die vrouwen moeten nemen voordat een arts hun zwangerschap kan onderbreken, is zinloos en bevoogdend. Abortusartsen en gynaecologen pleiten voor een wetswijziging.

Vandaag neemt staatssecretaris Ross-Van Dorp (Volksgezondheid, CDA) de evaluatie in ontvangst van de Wet afbreking zwangerschap (WAZ) uit 1984. De bedenktijd van vijf dagen, die ingaat als een vrouw zich bij een abortusarts heeft gemeld, is daarin een van de meest omstreden punten.

,,De vijf dagen bedenktijd, die wettelijk is opgelegd, heeft voor een aantal vrouwen een grotere emotionele belasting tot gevolg'', meent de koepel voor abortusklinieken StiSAN. ,,De meeste vrouwen komen met een weloverwogen keuze bij de abortuskliniek binnen en het is bevoogdend deze vrouwen nogmaals te belasten met een extra, door de wet opgelegde, bedenktijd.''

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heeft eveneens een voorkeur voor het afschaffen van de wettelijke bedenktijd. ,,Als er tijd nodig is voor besluitvorming, dan neemt de arts die wel'', aldus een NVOG-woordvoerster.

Ook de Rutgers Nissan Groep, dat sociaal wetenschappelijk onderzoek doet naar zwangerschapsonderbreking, heeft grote twijfels bij de verplichte bedenktijd. ,,Die kan enorm belastend zijn en heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van de besluitvorming'', zegt Cecile Wijsen, senior onderzoeker van de Rutgers Nissan Groep.

Het aantal abortussen in Nederland is de afgelopen tien jaar gestegen, van 6 op de 1000 zwangerschappen in 1994 tot 8,7 in 2004. Tussen 2002 en 2004 is het cijfer stabiel gebleven.