Vermist gezin uit Zeist is terecht

Het vermiste gezin uit Zeist is teruggevonden nabij München, Duitsland. Dat heeft de politie in Utrecht gisteren bekendgemaakt.

Volgens de Utrechtse politie trof een Duitse hardloper de vader, moeder en vier dochters van 10 tot 15 jaar oud aan rond een gehuurde auto in een bos. De hardloper vond de situatie vreemd en alarmeerde de Duitse politie.

Het gezin was sinds 11 augustus spoorloos, nadat de rijschool van de vader failliet was gegaan en er een poging tot brandstichting was gedaan in de woning van het gezin in Zeist. Met de verdwijning wilden de ouders mogelijk ook voorkomen dat hun vier dochters uit huis zouden worden geplaatst en onder toezicht komen van de Stichting Gereformeerd Jeugdwelzijn (SGJ). De ondertoezichtstelling zou voor een jaar gelden. Hun twee oudere zonen van 16 en 17 jaar oud zijn eerder al onder toezicht van de stichting gesteld.

Alle betrokkenen maken het goed. De vader is aangehouden op verdenking van oplichting en poging tot brandstichting. Tegen hem zijn de afgelopen tijd 29 aangiften gedaan.

De moeder en haar vier dochters zijn opgevangen in een tehuis en keren zo snel mogelijk naar Nederland terug. Justitie heeft een uitleveringsverzoek voor de vader van het gezin gedaan.

De vermissing van het gezin leidde tot veel aandacht in de media. Het Tros-programma Vermist besteedde meerdere keren aandacht aan de zaak en liet posters met afbeeldingen van de gezinsleden verspreiden over alle Texaco-tankstations in de Benelux. Eind augustus kreeg de politie een tip waaruit bleek dat het gezin verbleef op een camping in het Duitse Bielefeld (Noordrijn-Westfalen), maar bij aankomst waren ze al weg. Het laatst werd het zestal op 6 oktober gezien in het Twentse Hardenberg. Daarna werd niets meer van hen vernomen.

Halverwege vorige maand gaf de politie foto's vrij van de vier meisjes. De politie ging ervan uit dat het gezin rondtrok en mogelijk geregeld de nacht doorbracht in een auto.