Veldhuis wint driemaal bij WB kortebaan

Marleen Veldhuis heeft een sterk debuut gemaakt in het wedstrijdcircuit om de wereldbeker kortebaan (25 meter). De 26-jarige zwemster uit Borne won drie afstanden bij de openingswedstrijd in Zuid-Afrika.

Na vrijdag al de 100 meter vrije slag te hebben gewonnen, scherpte Veldhuis een dag later het Nederlands record op de 200 vrij aan tot 1.56,38. Gisteren, op de slotdag van de driedaagse in Durban, verbeterde ze haar persoonlijke toptijd op de 50 vrij tot 24,07. ,,Het is weliswaar nog vroeg in het seizoen en niet iedereen was hier, maar ze moest het toch maar laten zien'', sprak haar coach Fedor Hes tegenover persbureau ANP. ,,Het is daarom nu al een goede beslissing om aan de wereldbeker mee te doen.''

Indruk maakte Veldhuis vooral op de 50 vrij. Met een tijd van 24,07 haalde de regerend wereld- en Europees kampioene op deze afstand (klein bassin) bijna drietiende van haar persoonlijk record af. Ze kwam hiermee ook in de buurt van het Nederlands record, dat sinds 2001 met 23,89 in handen is van viervoudig olympisch kampioene Inge de Bruijn.

Haar wervelende optreden in het Kings Park Aquatic Centre bezorgde Veldhuis gisteren een uitnodigingvoor de zogeheten Swimming Australia Skins. Bij die invitatiewedstrijd in het olympische bassin van Sydney is donderdag een prijzenpot beschikbaar van 110.000 dollar. Tal van topzwemmers, onder wie Lisbeth Lenton (Australië) en Rik Neethling (Zuid-Afrika), maken hun opwachting. Het evenement in het 50-meterbad geldt als voorbereiding op de wereldbekerwedstrijden kortebaan, zaterdag en zondag in hetzelfde onderkomen.

Grant Hackett ontbreekt donderdag bij de Skins, en heeft zich tevens afgemeld voor de Gemenebest Spelen, over vier maanden in Melbourne. De vrije-slagspecialist op de lange afstanden ondergaat morgen een operatie aan de schouder en is niet op tijd fit voor het toernooi. ,,Op dit moment is mijn schouderprobleem nog niet zo groot, maar het kan alleen maar erger en erger worden als ik mij niet laat opereren'', zo verklaarde de 25-jarige `diesel' uit Queensland.

Bij absentie van onder anderen landgenoot Ian Thorpe won Hackett afgelopen zomer bij de WK langebaan (50 meter) in Montréal als eerste zwemmer ooit het goud op de 400, 800 en 1.500 meter vrij. Thorpe (23) daarentegen maakt eerder dan verwacht zijn rentree. De meervoudig wereld- en olympisch kampioen die na de Spelen van Athene (2004) een sabbatical opnam doet komend weekeinde mee aan de WB-wedstrijd in Sydney. ,,Ian wil gewoon weer zwemmen'', zei zijn trainster Tracey Menzies.