Turks gezag is verwikkeld in aanslag

Turkije is in rep en roer over een bomaanslag, woensdag, op een boekhandel in het stadje Şemdinli bij de Iraakse grens, waarbij kennelijk groepen binnen het staatsapparaat betrokken zijn. Dit weekeinde stelde een Turkse rechtbank een informant van het veiligheidsapparaat en een officier van de paramilitaire politie in staat van beschuldiging in verband met de aanslag.

Direct na de bomaanslag op woensdag zeiden de autoriteiten dat deze het werk was van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) van Abdullah Öcalan. Toen echter een auto werd gevonden met onder andere belastende documenten en machinegeweren, ging het er het steeds meer op lijken dat de aanslag, waarbij een dode viel, het werk was van groepen binnen het staatsapparaat.

Dat leidde tot zo'n enorme woede in Şemdinli dat demonstranten bijna een van de vermeende daders van de aanslag lynchten. Volgens de krant Radikal is er in de auto een dodenlijst gevonden met 105 namen, onder wie veel Koerdische activisten.

Premier Erdogan heeft inmiddels een diepgaand onderzoek beloofd naar de aanslag. Morgen komt de kwestie aan de orde in het Turkse parlement.

Volgens de krant Hürriyet, die zich beroept op bronnen bij de paramilitaire politie, is de aanslag het werk van individuen binnen het staatsapparaat die op eigen houtje werkten en niet van de paramilitaire politie als zodanig. ,,Dit is geen Susurluk'', aldus de bronnen. `Susurluk' was een groot schandaal in Turkije in de jaren negentig, waarbij sterke banden tussen politici, hoge politiefunctionarissen en de maffia aan de oppervlakte kwamen.

De bomaanslag in Şemdinli heeft de sfeer in Zuidoost-Turkije aanzienlijk verslechterd. Sinds juni vorig jaar wordt er weer hevig gevochten in het gebied tussen het Turkse leger en aanhangers van de PKK. De bomaanslag in Şemdinli leidde gisteren tot een uitbarsting van woede tegen de regering in Diyarbakir, de grootste stad van het gebied. Een demonstratie daar voor de `oplossing van het Koerdische probleem' liep uit de hand en demonstranten, die claimden dat de Turkse staat een vuile oorlog tegen de Koerden voert, bekogelden de politie met straatstenen.