Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Wat is er gebeurd met de Papoea's tijdens de overdracht van Nieuw Guinea aan Indonesië en welke rol speelde Nederland? Michael Pelletier was in de jaren zestig VN-waarnemer en vertelt over zijn ervaringen in 1962/1963. In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Pieter Drooglever de soevereiniteit van Nieuw Guinea onderzocht. Ned. 2, 17.58-18.50u. uur

Brusselse Kermis. Rubriek van de VPRO over de Europese politiek. Met reprotages over eurocommissaris Danuta Hubner, die vorige week met een helikopter in het NEC-stadion in Nijmegen landde en daar grote bedragen uitdeelde aan het bedrijfleven van Oost-Nederland. Verder een portret van de Griekse journalist Manolis Mavromatis, die 35 jaar lang sportjournalist was voordat hij politicus werd. En een gesprek met de Nederlander Gijs de Vries die voor de Europese Unie het anti-terrorrisme-beleid coördineert. Hij evalueert zijn werk en spreekt zijn zorgen uit over de nadelige gevolgen van de bezetting van Irak. Ned.3, 19.55-20.30 uur

Netwerk. Reportage over een Belgisch echtpaar dat wordt verdacht banden te hebben met het terreurnetwerk Al Qaida. Na de aanslagen van 11 september werd hun hulporganisatie op een terreurlijst van de Verenigde Naties gezet. Sinds die tijd zijn hun financiële tegoeden geblokkeerd en proberen ze met man en macht van het stempel terrorist af te komen. Verder: een interview met de Amerikaanse auteur Robert Kaplan die een nieuwe koude oorlog voorspelt tussen China en de Verenigde Staten. Ned.1, 20.30-21.00 uur

Nova. Uitgebreid verslag van een week in de Franse stad Lille. Overdag is het er stil, maar ook in Lille gaan sinds een dag of tien 's nachts auto's in brand. Er is geen avondklok, daarom is elke nacht weer een nieuwe test. Verder aandacht voor de bestuursperikelen in de Rotterdamse gemeentepolitiek. Keert Leefbaar Rotterdam-politicus Marco Pastors terug nog voordat hij officieel is vertrokken als wethouder? Ned.3, 22.20-23.10 uur

PRAATPROGRAMMA

Barend en Van Dorp. Aan tafel onder andere Khalid Boudou, de succesvolle schrijver van het onlangs verfilmde boek Het schnitzelparardijs. Hij komt praten over zijn nieuwe boek De president. Talpa, 22.30-23.40 uur

DOCUMENTAIRE

Auf Leben und Tot - Sternstunden der Medizin. Laatste deel van een vierdelige reeks over belangrijke ontwikkelingen in de geneeskunde. Vandaag: Umstrittene Therapien, over scepsis over nieuwe geneeswijzen door de eeuwen heen. ARD, 21.45-22.30 uur

In search of Shakespeare. Eerste aflevering van een serie over het leven van William Shakespeare: A time of revolution. De regeringsperiode van Elizabeth I was een roerige tijd in Engeland. Shakespeare werd ook nog eens gedwongen een huwelijk aan te gaan dat niet goed was voor zijn carrièrekansen. BBC2, 0.20-1.20 uur

DRAMA

Keyzer & De Boer Advocaten. Dramaserie van de KRO en NCRV over een Amsterdams advocatenkantoor. Vandaag over een mislukte drugsdeal waar een dode is gevallen. En een cliënt die al een jaar van zijn kabelabonnement af probeert te komen. Met gastoptredens van Aus Greidanus en Walter Crommelin. Ned.1, 22.00-22.55 uur

AMUSEMENT

Never mind the Buzzcocks. Humoristische quiz waarin twee teams onder leiding van presentator Mark Lamarr elkaar bestrijden op het gebied van de kennis van popmuziek. BBC2, 22.00-22.30 uur

SPORT

Holland Sport. Sportprogramma met als gasten de voetballers Kenneth Perez van AZ en Rob Maas van Heracles. Maas had jarenlang last van een achillespeesblessure en zocht zijn heil bij een Chinese geneesheer. Ned.3, 20.20-21.15 uur

De bal en de liefde. Programma over Nederlandse voetballer in het buitenland, met vandaag Ronald de Boer en Bryan Roy. Ronald de Boer woont met zijn gezin in Qatar. Bryan Roy keert terug naar het Italiaanse Foggia waar hij in de jaren negentig speelde. RTL 5, 21.30-22.00 uur

DIGITALE KANALEN

Op het geschiedeniskanaal deze week `amateurfilms' onder de titel `100 jaar Klein Geluk'. Met op maandag onder meer: Amateurfilm anders. Op basis van het amateurfilmarchief zijn enkele documentairemakers door het Smalfilmmuseum uitgenodigd een korte film te maken. Twee films kunt u deze week bekijken: Eugenie Jansen verzamelde amateurbeelden van kinderen die eendjes voeren. De op het eerste gezicht ontroerend onschuldige beelden krijgen bij een tweede aanblik een onverwachte lading. Erik Willems zocht naar het dagelijks omgang van Hollanders met hun personeel in Indonesië. Via www.omroep.nl/geschiedenis

LEZERSTIP

Een mooie serie? Mail het ons op tips@nrc.nl