Spiegeltje aan de wand...

De tijd is gekomen actie te ondernemen om de excessen te beteugelen en er zeker van te zijn dat de sport trouw blijft aan zijn wortels.

Mooie woorden, afkomstig vorige maand van voorzitter Joseph Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA. De Zwitser sprak over nieuwe clubeigenaars die met ,,pornografische hoeveelheden geld'' het voetbal verpesten. En hij sprak over jonge voetballers die in een maand meer verdienen dan hun vader in tien jaar.

De mooie woorden werden uitgesproken door een voetbalbestuurder die kilo's boter op zijn hoofd heeft. Want hadden niet juist federaties als FIFA en UEFA ervoor gezorgd dat het verschil tussen rijke en arme clubs zo groot is geworden? Bijvoorbeeld door de Champions League.

De verkoop van de WK-kaartjes lijkt een nieuwe illustratie van de selectieve verontwaardiging van Blatter. Wie kijkt op de website van het organiserende WK-comité zal het met de Zwitser eens zijn: er moet actie worden ondernomen om er zeker van te zijn dat de sport trouw blijft aan haar wortels.

Actie bijvoorbeeld tegen de hoge prijzen. Wie bij een kwartfinale goed wil zitten moet 180 euro voor een kaartje neerleggen. Voor de finale kost zo'n kaartje zelfs 600 euro. En vele kaartjes worden alleen via dure arrangementen verkocht aan het bedrijfsleven. Dat levert meer op.

Nationale bonden protesteerden tegen het gebrek aan kaarten en dit weekeinde schaarde ook Europarlementariër Toine Manders (VVD) zich onder de critici. Hij heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie over de administratiekosten die de FIFA in rekening brengt. Wie de laatste kaartjes wil bemachtigen moet nu al de volle prijs op de FIFA-rekening zetten, plus administratiekosten die tot 50 euro kunnen oplopen. Zijn de kaartjes echt op, dan blijven de administratiekosten in de zomer aan de strijkstok hangen.

Een grof schandaal, vindt Manders, dat de voetbalbond zich op deze manier verrijkt. De VVD'er mag hopen dat Blatter zijn opstel van vorige maand nog eens zal nalezen. `De FIFA kan niet werkeloos aanzien hoe inhaligheid de voetbalwereld regeert. Wij zullen dat ook niet doen', schreef hij. Maar dat ging over anderen.