Ron Vlaar: `Van mindere dingen leer je het meest'

Het debuut van Ron Vlaar (20) in de basis van het Nederlands elftal liep zaterdagavond tegen Italië uit op een mislukking. ,,Dit gebeurt me echt niet nog een keer.''

Na een uur verloste bondscoach Marco van Basten de twintigjarige Ron Vlaar uit zijn lijden. Met gebogen hoofd verliet de centrale verdediger van Oranje het veld in de wetenschap dat mede door zijn fouten tegen Italië een pijnlijke 3-1 nederlaag werd geleden. Vlaar had zo graag in het Nederlands elftal het ongelijk van AZ-coach Louis van Gaal willen bewijzen, maar het tegenovergestelde voltrok zich. Vlaar: ,,Dit was klote, maar ik moet door.''

Geslepen Italiaanse spitsen als Alberto Gilardino en Luca Toni maakten van de Noord-Hollandse verdediger de schlemiel van de avond. ,,Het was eigenlijk voor het eerst dat ik tegenover absolute wereldspitsen stond. Iedere fout die je dan maakt is fataal'', sprak Vlaar na afloop in de gracht van de Arena. ,,Ik zie dit als onderdeel van een leerproces. Van mindere dingen leer je het meest. Er zijn genoeg dingen fout gegaan. Dit gebeurt me echt niet nog een keer.''

Vlaar maakte de voorbije maanden een stormachtige ontwikkeling door. Vorig seizoen maakte hij onder trainer Co Adriaanse zijn debuut in het eerste elftal van AZ. Als jeugdinternational was hij tijdens het WK onder de twintig één van de pijlers van Nederland. Van Basten haalde hem al snel bij de selectie van het Nederlands elftal en ook Ajax liet weten in hem de verdediger van de toekomst te zien. Na een sterk optreden vorige maand tegen Tsjechië, besloot de bondscoach hem in het oefenduel met Italië zijn debuut in de basis te laten maken. Het experiment pakte verkeerd uit. Net als eerder in de competitie tegen PSV zakte Vlaar door het ijs. In dat duel werd hij ook (twee keer geel) van het veld gestuurd.

Aan de zijde van zijn clubgenoot Joris Mathijsen vormde Vlaar het centrum van de Nederlandse verdediging. Na een redelijke beginfase raakte de nummer 3 van Oranje vlak voor rust het spoor bijster. In de 41ste minuut verloor hij vlak voor het doel van Oranje een persoonlijk duel van Gilardino die daardoor de 1-1 kon binnenkoppen. Vier minuten later was het nota bene Vlaar zelf die de Italianen met een eigen doelpunt op voorsprong zette. Uit woede trapte de jongeling de bal naar de tribune. Opbeurende schouderklopjes van zijn ploeggenoten konden het zure gevoel niet wegnemen.

Ondanks zijn matige optreden liet Van Basten hem ook na rust aanvankelijk staan. Na vijf minuten werd Vlaar opnieuw te kijk gezet. Dit keer was het de grote en sterke spits Toni die hem in een persoonlijk duel makkelijk opzij zette en de 3-1 binnenschoot. Tien minuten later verving de geroutineerde PSV'er André Ooijer de aangeslagen Vlaar. Mathijsen nam Vlaar in bescherming:,,Het kan gebeuren dat een jonge speler een keer een mindere wedstrijd speelt.Hij moet zich er nu bovenop werken. Dat lukt hem wel.''

Vlaar zelf twijfelt geen moment aan zijn eigen kwaliteiten. Hij kan het dan ook niet verkroppen dat zijn trainer Van Gaal hem niet wekelijks beloont met een plek in de basis. Hoewel Vlaar pas aan het begin van zijn loopbaan staat wil hij niet geduldig afwachten. Een paar weken geleden heeft hij voor zichzelf al het besluit genomen dat hij weg wil bij AZ. Ajax heeft belangstelling getoond in de verdediger.

Tussen de regels door laat Vlaar blijken wel wat te voelen voor een overgang naar Amsterdam. Vlaar: ,,Ik weet wat ik wil. Ik wil vooral voetballen. Ik heb het daar ook met Van Basten over gehad. Ik heb wedstrijden nodig om ritme op te doen. Of dat bij AZ ook kan? Het zou wel moeten kunnen, maar nu is dat te weinig. De coach (Van Gaal, red.) is niet tevreden. Dat is duidelijk. Dat heeft hij me ook gezegd. Ik heb alles op een rijtje gezet. Ik wil snel duidelijkheid. Ik wil graag mee naar het WK, maar dan moet ik wel kunnen spelen.''

Vooralsnog heeft Vlaar nog een lange weg te gaan wil hij komende zomer voor het Nederlands elftal in Duitsland uitkomen. Na zaterdagavond zullen behalve Van Gaal ook Van Basten en Ajax-coach Danny Blind wel eens kunnen betwijfelen of het talent klaar is voor het grote werk.

    • Koen Greven