Pastors wil nu ontslag kríjgen

De Rotterdamse wethouder Marco Pastors weigert ontslag te nemen nadat een raadsmeerderheid hem vorige week wegstuurde. Hij wil dat de gemeenteraad formeel besluit hem te ontslaan.

Zo dwingt hij vooral de PvdA, die dit weekeinde liet weten hem inhoudelijk te steunen, kleur te bekennen door tegen te stemmen. Fractieleider Ronald Sørensen zegt dat Leefbaar Rotterdam met de steun van de PvdA wethouder Pastors ,,terug hoopt te krijgen in het college''. Pastors struikelde vorige week over een motie van wantrouwen wegens ,,zeer negatieve en suggestieve uitspraken over moslims''.

Volgens Sørensen heeft de PvdA ,,ingezien dat Pastors volkomen gelijk heeft gehad''. Dit weekeinde zei PvdA-lijsttrekker Peter van Heemst dat Pastors ,,een medestander'' in hem had ,,als hij zegt dat mensen hun misdragingen niet mogen rechtvaardigen of toedekken door zich te verschuilen achter hun geloof''.

Vanmorgen werd op het stadhuis van Rotterdam duidelijk dat Pastors een door de griffie voorbereide ontslagbrief inderdaad niet heeft ondertekend. Volgens de collegewoordvoerder betekent dit dat ,,er een raadsvoorstel moet komen'' voor het ontslag van de wethouder. Dit raadsvoorstel kan worden opgesteld door de griffie, maar ,,alleen als er een besluit van de gemeenteraad aan ten grondslag ligt''. Voor zo'n besluit is een debat in de gemeenteraad nodig.

Vorige week al informeerden fractieleden van Leefbaar Rotterdam bij de griffie hoeveel tijd het zou kosten een nieuw gemeenteraadslid te installeren. Zij waren bereid hun plaats af te staan aan Marco Pastors. Daarmee zou de wethouder tot de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 beschikken over een nieuw politiek podium. Diverse media schilderen Marco Pastors sinds zijn gedwongen vertrek af als ,,een nieuwe Pim Fortuyn''.

Het voornemen van Leefbaar Rotterdam de gemeenteraad te laten besluiten over het ontslag van Pastors, past in het versterken van dit beeld. In een raadsdebat over Pastors' ontslag kan niet alleen het CDA, de partij die de motie aan een meerderheid hielp, maar ook de PvdA de zwarte piet worden toegeschoven voor ,,het monddood maken van de wethouder'', zoals Leefbaar Rotterdam de kwestie samenvat.

VAN HEEMST: pagina 3