Opposant vermoord in Kazachstan

In Kazachstan is zaterdag een prominente oppositiepoliticus vermoord. Volgens de oppositie heeft de moord een politieke achtergrond en staat hij in verband met de presidentsverkiezingen van 4 december, maar de politie ziet dat verband niet.

Zamanbek Noerkalidov, voormalig minister en voormalig bondgenoot van president Noersoeltan Nazarbajev, werd zaterdag in zijn woning doodgeschoten. Hij was twee keer in het hart en een keer in het hoofd getroffen. Naast zijn lichaam werd een kussen met drie kogelgaten gevonden, dat kennelijk door de moordenaar is gebruikt om het geluid te dempen. Volgens de politie werd Noerkalidov vermoord met zijn eigen revolver en hebben de tv-camera's in zijn huis geen inbrekers geregistreerd. Ook zou er geen sprake zijn van een worsteling.

Noerkalidov werd vorig jaar als minister van Noodsituaties ontslagen nadat hij Nazarbajev, met wie hij twintig jaar nauw had samengewerkt, had beschuldigd van autoritair bestuur en het aftreden van de president had geëist. Na zijn ontslag sloot hij zich aan bij de oppositie. Hij vergeleek Nazarbajev met de Roemeense dictator Nicolae Ceauşescu en beschuldigde hem van corruptie, machtsmisbruik, omkooppraktijken en het vervalsen van verkiezingen. Eerder dit jaar beschuldigde hij de president achter de moord op een kritische journalist te zitten. Daarvoor werd hij veroordeeld, wegens het belasteren van de president. Nazarbajev prees Noerkalidov gisteren als ,,een prominente staatsman''.

Volgens de oppositie is de moord op de oud-minister ,,een politieke bom'' en ,,politiek gemotiveerd''. De politie liet weten de mogelijkheid van een politieke moord ,,niet te overwegen''. Een reden werd daarvoor niet opgegeven.