Onmogelijke koppeling: integratie en uitzetting

Minister Verdonk is sinds 2003 minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Met Vreemdelingenzaken behaalt Verdonk prima resultaten; nog nooit werden vreemdelingen zo efficiënt, snel en zonder omkijken ons land uit gewerkt. Echter, haar beleid ten aanzien van Integratie lijkt minder succesvol en zelfs contraproductief; de relaties tussen oude en nieuwe Nederlanders verharden. Tijdens alle onrust rond het beleid van Verdonk valt het op dat niemand zich druk maakt om een essentieel aspect van het beleid, namelijk de koppeling van de beleidsterreinen Vreemdelingenzaken en Integratie in één persoon. De impliciete boodschap van de koppeling tussen integratie en uitzetting is duidelijk. Integratie is een probleem van immigranten dat we altijd nog kunnen oplossen door hen uit te zetten. Vanuit de sociale psychologie weten we echter: het is makkelijker integreren als je welkom bent. Integreren doen we immers samen. Hoe kunnen we nu verwachten dat nieuwe Nederlanders integreren wanneer de minister voor Integratie een symbool van uitstoting is?