Numico doet grote overname in Azië

Het Nederlandse voedingsconcern Numico neemt voor 1,2 miljard euro in contanten het Aziatische babyvoedingsbedrijf EAC Nutrition over. Dat heeft het concern vanmorgen bekendgemaakt.

Numico (Olvarit, Bambix en ziekenhuisvoedsel) zegt door de overname een sterke positie te krijgen op de babyvoedingsmarkten van China, Maleisië en Thailand. EAC Nutrition, een dochter van het Deense beursgenoteerde EAC, behaalde in de drie Aziatische landen in het derde kwartaal een operationele winst van 12 miljoen euro bij een omzet van 88 miljoen euro. Het bedrijf heeft één merk: Dumex, een poeder waarvan babymelk wordt gemaakt.

Numico ziet Azië als groeimarkt. Het continent kent hoge geboortecijfers, een lage consumptie per baby en een snel groeiende economie. ,,In Azië worden jaarlijks 50 miljoen baby's geboren, dat is twaalf keer zoveel als in West-Europa'', zei Numico-topman Jan Bennink vanmorgen. Hij voegde daaraan toe dat EAC bovenaan de wensenlijst stond van Numico. De overname is de grootste van Numico sinds het in 2000 het Amerikaanse Rexall Sundown kocht. Deze overname bleek een mislukking en werd met groot verlies weer van de hand gedaan.

EAC Nutrition is ook aanwezig op de Filippijnen en in India. Numico zei dat het nog bekijkt wat het met deze activiteiten gaat doen. Het Nederlandse bedrijf heeft al babyvoedingsactiviteiten in Indonesië, Australië en Nieuw Zeeland.

Door de overname blijft Numico actief in China. Eerder dit jaar had het concern aangekondigd zich uit China terug te trekken omdat het daar te weinig groeide en te lage marges behaalde.

De overname wordt geheel in contanten voldaan. Numico wil de overname financieren via de uitgifte van aandelen voor circa 550 miljoen euro. Gebaseerd op de slotkoers van vrijdag zou dit uitkomen op een uitgifte van 15,5 miljoen aandelen, ofwel circa 9 procent van het huidige totaal aantal uitstaande aandelen. De Findim Group, een investeringsmaatschappij waarin Marco Fossati, lid van Numico's raad van commissarissen, een meerderheidsbelang heeft, wil inschrijven op de emissie tot 10 procent van de uit te geven aandelen. Findim heeft al een belang van 3,9 procent in het bedrijf. Beleggers zijn niet blij met de emissie die zorgt voor een verwatering van het uitstaande kapitaal. Op de Amsterdamse effectenbeurs daalde het aandeel en noteerde rond het middaguur 34,66 euro, een verlies van 2,2 procent.

Het bedrijf heeft verder ook nog een lening geregeld van 1,75 miljard euro via ABN Amro en Goldman Sachs. Daarmee betaalt Numico de resterende aankoopprijs en herfinanciert het bestaande leningen.

Numico verwacht dat EAC vanaf 2007 aan de winst gaat bijdragen. Voor 2006 verwacht Numico bovendien voor 5 miljoen euro aan kosten te kunnen besparen. Vanaf 2007 wordt dat 10 miljoen per jaar.

Numico denkt de acquisitie van EAC Nutrition in december af te ronden. Op 2 december mogen de aandeelhouders van het op Schiphol gevestigde bedrijf zich uitspreken over het voornemen.