Noodtoestand Frankrijk blijft nog drie maanden

De noodtoestand waarmee Frankrijk de aanhoudende rellen bestrijdt, blijft nog drie maanden langer van kracht. Dat heeft de Franse regering vanmorgen beslist. De regering heeft haar ambassadeurs opgedragen om het beeld van een opstandig Frankrijk via de media in hun land ,,weg te poetsen''.

Dit weekeinde liep het aantal ongeregeldheden verder terug. In Parijs, waar zaterdag een politiemacht van 3.000 man was gemobiliseerd, deden zich geen incidenten voor. In een aantal provinciesteden bleef het wel onrustig.

Volgens een balans vanmorgen staken jongeren vannacht ruim 284 auto's in brand, tegen 375 op zaterdagnacht en 502 vrijdagnacht. De politie verrichtte 215 arrestaties, tegen steeds zo'n 200 in de voorgaande nachten.

De Franse regering vertrouwt er niet op dat de rellen over precies een week geheel voorbij zijn. Dan verloopt de maximale periode van twaalf dagen noodtoestand die toegestaan is volgens de huidige wetgeving. Daarom komt de regering nu met nieuwe wetgeving om de noodtoestand te verlengen. Het parlement moet zich daarover in de loop van deze week uitspreken.

De noodtoestand maakt het onder meer mogelijk per stad of wijk een avondklok in te stellen. Deze geldt momenteel in veertig Franse steden, steeds vanaf tien uur 's avonds, voor minderjarigen onder de zestien jaar. Dit weekeinde stelde ook Lyon een avondklok in. In Parijs en omgeving geldt geen avondklok. Wel was dit weekeinde in de hoofdstad een samenscholingsverbod van kracht.

Sinds de instelling van de avondklok vorige week zijn de ongeregeldheden langzaam afgenomen. Afgelopen weekeinde bereikte de regio Parijs volgens het hoofd van de nationale politie ,,een bijna normaal aantal'' brandende auto's, met ruim tachtig per nacht. Gemiddeld zijn dat er zo'n honderd.

De rellen begonnen achttien nachten geleden nadat twee jongens in de Parijs voorstad Clichy-sous-Bois werden geƫlektrocuteerd toen zij zich schuilhielden op het terrein van een elektriciteitshuisje. Sindsdien zijn 2.750 mensen gearresteerd en bijna 400 veroordeeld. Volgens een schatting van verzekeraars is de schade nu meer dan 200 miljoen euro.

De Europese Unie heeft Frankrijk 50 miljoen euro aangeboden om de Franse banlieus te helpen opbouwen. Voorzitter Barroso van de Europese Commissie zei gisteren dat hij premier Villepin daarover een brief heeft gestuurd. Barroso noemde de rellen in Franrijk ,,een Europese Zaak'', en zei dat de Unie op de langere termijn een bedrag van 1 miljard euro vrij zou kunnen maken om zo ,,onze solidariteit met Frankrijk op een concrete manier te tonen''.