Nog geen ticket Turijn voor Glas

De eerste mogelijkheid om zich voor de Olympische Spelen te kwalificeren heeft bobsleeër Arend Glas dit weekeinde onbenut gelaten. In het ijskanaal van Calgary presteerde Glas zowel in de twee- als viermansbob onder de maat, waardoor het ticket naar Turijn voorlopig aan zijn neus voorbijgaat. ,,Ik heb een beetje alles geraakt wat ik kon raken'', sprak hij na zijn tweede run in de tweemansbob.

In de tweemansbob verprutste hij zaterdag – samen met remmer Sybren Jansma – de tweede afdaling waardoor het duo slechts als twintigste eindigde. Een dag later in de viermansbob speelde een matige start en een technisch defect hem parten. Aan het eind van de afdaling kwam de duwbeugel naar buiten en die schraapte een stuk langs de kant. ,,Maar het lag niet alleen aan die beugel'', meende Glas. ,,In de start zitten we er ook niet goed bij.''

De bobsleeër kondigde aan dat hij met zijn coach zal overleggen over de te volgen strategie. De bedrijfseconoom sluit niet uit dat hij één van zijn remmers zal vervangen. ,,Dat wil ik eerst met de coach bespreken. Maar ik wil wel iets uitproberen'', erkende hij. ,,Eens kijken of iedereen scherp is.''

De WB-zege in Calgary ging twee keer naar de Duitser André Lange. Zowel in de twee- als de viermansbob was hij een klasse apart. In beide disciplines hield Lange de concurrentie bijna een halve seconde achter zich. Glas moest zelfs bijna twee tellen toegeven.

Voorlopig zijn de prestaties van Lange geen interessant vergelijkingsmateriaal voor Glas. De Groninger moet eerst maar eens zorgen dat hij zijn ticket naar Italië kan boeken. ,,Ach, dat vormbehoud tonen we wel'', zei hij. ,,Maar we willen in de toptien eindigen. Dat is ons doel. Over kwalificatie voor de Spelen maak ik me minder zorgen. Dat moet dan maar in Lake Placid gebeuren. Veel bobsleeërs gaan met knikkende knieën naar [het lastige, red] Lake Placid. Ik niet. Ik heb er wel zin in.''