Moldavië te sterk voor rugbyploeg

Het leek een op papier eenvoudige klus voor de Nederlandse rugbyers. `Moldavië-uit' is immers geen affiche, dat op voorhand angst inboezemt. Zaterdag verloor de nationale ploeg echter met 30-27 in Chisinau, de hoofdstad van de voormalige Sovjet-republiek, waardoor de selectie van bondscoach Iain Krysztofiak na één speelronde veroordeeld is tot een inhaalrace in de strijd om deelname aan het wereldkampioenschap 2007.

Het duel tegen de Moldaviërs was het eerste van in totaal vier wedstrijden, die Nederland heeft om zich te verzekeren van de beoogde groepswinst, en zodoende nog in de race te blijven voor deelname aan het WK, over twee jaar in Frankrijk. Als eerste eindigen in de poule, die verder bestaat uit Polen, Andorra en Spanje, betekent tevens promotie naar de Europese A-poule. En dat is het heimelijke doel van de Nederlandse amateurs, die op basis van de bescheiden staat van dienst (31ste op de wereldranglijst) beseffen dat ze weinig tot niets te zoeken hebben bij de mondiale titelstrijd.

Moldavië (1.444 officieel geregistreerde rugbyers) bezet momenteel de 44ste plaats op de internationale ranking van de wereldrugbybond (IRB), maar bleek zaterdag niettemin te sterk voor het vijftiental van Krysztofiak. Nederland (7.032 geregistreerde spelers) vervolgt de hoogst ingewikkelde kwalificatiecampagne over elf dagen met een thuiswedstrijd tegen Andorra (223 spelers), dat eerder met 18-14 verloor van Polen (2.813 spelers). Datzelfde Polen ging gisteren in Madrid met 68-12 over de knie bij Spanje (17.283 spelers), de uitgesproken favoriet in groep A. Spanje deed zes jaar geleden mee aan de WK-einronde.

Aan de komende strijd om de William Webb Ellis Trophy doen, net als twee jaar geleden in Australië, in totaal twintig landen mee. Vier van de 48 wedstrijden worden buiten Frankrijk gespeeld: twee in Cardiff (Wales), twee in Edinburgh (Schotland). Zeker van deelname zijn de acht kwartfinalisten van de vijfde en laatste editie: Australië, Engeland (winnaar), Frankrijk, Ierland, Nieuw Zeeland, Schotland, Zuid-Afrika en Wales. Samoa en Fiji hebben zich reeds geplaatst via de voorronden in Oceanië.