`Mijn bomgordel werkte niet'

,,Er was een bruiloft aan de gang in het hotel, met kinderen, vrouwen en mannen. Mijn man detoneerde [zijn bom], ik probeerde [mijn explosievengordel] tot ontploffing te brengen maar het werkte niet. Ik ging weg, de mensen vluchtten en ik rende met hen mee.''

Zo deed een Iraakse vrouw die volgens de Jordaanse autoriteiten een van de daders van de zelfmoordaanslagen van woensdag in Amman had moeten zijn, gisteren haar verhaal voor de Jordaanse televisie. Uiteindelijk brachten drie zelfmoordterroristen zich in en bij het Radisson hotel, het Grand Hyatt hotel en het Days Inn hotel tot ontploffing. Daarbij vielen 57 doden en bijna 100 gewonden.

Sajida Atrous al-Rishawi (35) werd enkele uren voor zij op de televisie verscheen gearresteerd. Haar aanhouding was mede het resultaat van een verklaring op internet van de groep Al-Qaeda in Irak van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi waarin haar ,,martelaarschap'' werd bekendgemaakt. De vrouw is volgens de Jordaanse vice-premier Marwan Muasher een zuster van een medewerker van Zarqawi die in de Iraakse stad Falluja door Amerikaanse militairen is gedood. De vier daders zouden allemaal afkomstig zijn uit Ramadi, een bolwerk van de sunnitische opstand in Irak.

Rishawi, die een onschadelijk gemaakte explosievengordel om had, vertelde dat zij en haar man met valse Iraakse paspoorten Jordanië waren binnengekomen. Daar hadden ze een appartement gehuurd. Haar man had haar de gordel omgedaan. Ze vertelde niet waarom ze aan de aanslag had meegewerkt. Haar doel en dat van haar man was het Radisson hotel, waar in de balzaal een trouwreceptie aan de gang was.

Vice-premier Muasher zei dat haar man haar had zien knoeien met haar gordel, en haar de balzaal had uitgeduwd om geen aandacht te trekken voor hij zichzelf opblies. Volgens Muasher droeg ieder van de daders een gordel met 4 tot 5 kilo explosieven met metalen kogeltjes. De hotels waren gekozen omdat ze ,,gemakkelijke doelen'' waren, in een verwijzing naar de lakse veiligheidsmaatregelen.

Een zegsman van Human Rights International uitte vanochtend kritiek op de bekentenis voor de televisie omdat die de kans van de vrouw op een eerlijk proces ondergroef.