Kicken bij windkracht zeven

Vorige week spoelde een 18-jarige kitesurfer dood aan op de pier van IJmuiden. Dat was al de tweede keer dit jaar. De reddingsmaatschappij wil een verbod rond de pier.

`Waarschuwing voor de scheepvaart: windkracht 7' staat er op een elektronisch waarschuwingsbord in de jachthaven van IJmuiden. Motorjachten en zeilboten liggen bij dit weer meestal werkloos aangemeerd in de jachthaven. Het enige scheepvaartverkeer wordt gevormd door de enorme zeeschepen die de langs de pier van IJmuiden varen.

Maar voor kitesurfers zijn dit de ideale omstandigheden om de zee op te gaan. Harde herfstwinden vormen een uitdaging voor de gevorderde surfer. Kitesurfen is een combinatie van vliegeren en plankzeilen. Plankzeilen doe je met een zeil, kitesurfers laten zich vooruittrekken door een vlieger. Volgens de Koningklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is het een zeer gevaarlijke sport. Dat zit hem in de onverwachte kracht van de wind. Bij de KNRM komt het voor dat kitesurfers door een rukwind het strand opwaaien en daar tegen obstakels zoals strandpalen botsen. Maar ook op zee kunnen kitesurfers zich verwonden doordat ze verkeerd terecht komen na een sprong over een golf. Daarbij kunnen ze bewusteloos raken.

Met een metersgrote vlieger en een klein surfboardje gaat Joachim Maurer (27) de zee op. Een duikpak moet hem beschermen tegen het koude zeewater van 12 graden Celsius. Met windkracht zeven is dit geen dag voor beginners. Rukwinden zorgen ervoor dat Maurer regelmatig enkele meters de lucht in vliegt. ,,Het ziet er misschien gevaarlijk uit, maar het is niet anders dan met andere sporten. Ook voetballers verongelukken.''

Dat kitesurfen wel degelijk levensgevaarlijk kan zijn, werd een week geleden duidelijk. Een 18-jarige kitesurfer spoelde levenloos aan bij de pier in IJmuiden. Hij is het tweede slachtoffer van deze sport in iets meer dan één jaar tijd. Eerder verongelukte een 31-jarige kitesurfer op exact dezelfde plek.

De KNRM is het aantal ongevallen beu. Woordvoerder Edward Zwitser wil een verbod op kitesurfen rond de pier bij IJmuiden. Volgens Zwitser is kitesurfen rond deze plek te gevaarlijk. ,,Wij denken aan een gebied van enkele kilometers rond de pier waar kitesurfers niet mogen komen. Maar ik moet er direct aan toevoegen dat het eenvoudig is om dit soort regels op te stellen, maar dat de praktijk anders werkt. Op zee is een scheidslijn niet te zien en door een plotselinge windvlaag kan een surfer snel uit koers raken.''

Jaarlijks moet de KNRM landelijk ruim honderd keer uitrukken om surfers in nood te redden. In dit getal zijn ook de reddingsacties voor gewone plankzeilers inbegrepen. De KNRM weet niet hoe vaak de reddingsmaatschappij de zee op moet om kitesurfers te redden, maar sinds deze nieuwe sport populair werd, rond het jaar 2000, ziet de reddingsmaatschappij het aantal oproepen wel stijgen. In 2000 kreeg de KNRM jaarlijks nog zestig meldingen binnen van surfers in nood. Nu zijn dat er honderdtien. Zwitser: ,,Wij denken dat deze stijging komt door de toenemende populariteit van kitesurfen.''

Zo'n maatregel om een gebied rond de pier af te sluiten zal helemaal niet werken, zegt Carel Erasmus (39) van de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV). ,,Het recente slachtoffer is eerst op het water bewusteloos geraakt en toen pas aangespoeld op de pier. Daar heeft een visser hem uit het water gehaald en gereanimeerd. Helaas was het toen al te laat'', aldus Erasmus. ,,Ik denk dat hij op het water is verongelukt. Bijvoorbeeld doordat hij een verkeerde landing heeft gemaakt na een sprong uit het water.''

Volgens Carel Erasmus, die in het dagelijks leven salesmanager is, werkt de pier bij IJmuiden juist in het voordeel van de kitesurfer. ,,Toeschouwers die op de pier staan kunnen met hun mobiele telefoon waarschuwen als ze een kitesurfer zien verongelukken. Ook zorgt de pier ervoor dat we minder last hebben van de zeestroming. En mocht een kitesurfer desondanks toch verongelukken, dan spoelt hij aan tegen de pier in plaats van dat hij gewond midden op zee drijft.''

De dood van de 18-jarige kitesurfer schrikt kitesurfer Joachim Saurer niet af. ,,Je loopt meer risico een auto-ongeluk te krijgen dan om gewond te raken met kitesurfen. Natuurlijk ben ik wel geschrokken van zijn dood. Zeker omdat het geen beginneling was. Maar dat weerhoudt mij er niet van om te stoppen. Ook niet met windkracht zeven. Ik krijg een enorme kick van deze sport, het is een gevecht met de natuur.''

    • Jaus Müller