Het beeld

Omdat de publieke omroep nog steeds amusement mag uitzenden, is het cabaret niet van de lucht. Afgelopen zaterdagavond kon je bijna ononderbroken vermaakt worden, vooral op Nederland 3. Niks op tegen, natuurlijk, behalve dat je zo vaak dezelfde soort moppen hoort.

Paul de Leeuw neemt iedereen in de maling in Mooi! Weer De Leeuw (VARA), dus ook een Marokkaanse bezoeker: ,,Jij moet as-si-mi-le-ren!'' Daarna rijdt hij onder applaus in een oud autootje met stampvolle imperiaal naar Marokko; aan een touw loopt een gesluierde vrouw achter de auto aan. Lachen!

Na het onbedoelde cabaret van Gretta Duisenberg en haar tegenstanders in het debatprogramma Het zwarte schaap (VARA) neemt het panel van Dit was het nieuws (TROS) de week met ons door. Er wordt vergeefs getracht grappen te improviseren over de herdenking in Schiphol-Oost. Even later probeert Raoul Heertje: ,,Criminele moslims? Is dat niet dubbelop?'' Wat een esprit!

De eerste aflevering van het tweede seizoen van Daar Vliegende Panters (VARA), bedacht en uitgevoerd door de bijna gelijknamige cabaretgroep, bespot vooral slome burgermensen. Alle intellectuelen dragen een bril (geestig!) en de fanfare marcheert met majorettes door Broek in Waterland, omgebouwd tot Swiebertjedorp. En wat zingt de tamboer-maître, in carnavalstempo: ,,We worden bedreigd door de moslims! We zijn bang voor de islam.''

Ik begrijp best wel dat deze scène een dubbele bodem heeft en dat – heel ironisch – juist de spot wordt gedreven met de angsten van kleinzielig Nederland, maar als ik een Nederlandse moslim was, zou ik toch niet meer gewacht hebben op de conference van Dolf Jansen (Dolf durft, VARA) en de herhaling van Freek kortgehouden (VPRO). Daarin legt De Jonge een islamitisch jongetje het verschil uit tussen `respect' en de liefde in christelijke zin. Totaal op zaterdag (zonder Gretta): 230 minuten cabaret.

Mogen we dan helemaal geen grappen meer maken over de nationale tunnelvisie van dit moment? Misschien liever even alleen de moslims zelf.

Zondagmiddag zond de NPS de laatste aflevering uit van De Meiden van Halal, zes voortreffelijke programma's met de drie gesluierde Amsterdamse zusjes Esma, Jihad en Hajar Alariachi. Om hun humor moet ik wel altijd lachen, al zijn ze nog zo hard bezig serieus te worden genomen. Jihad (22) wil journaalpresentatrice worden, maar hoofdredacteur van het NOS Journaal Hans Laroes is daar nog niet helemaal aan toe. Hajar (19) hoopt op een modellencarrière met hoofddoek en Esma (26) legt scholieren in Sneek uit wat de pilaren zijn van de islam. In de trein terug worden ze – strikt documentair – aangevallen door een scheldende blonde dame, die ze de sluier van het lijf wil trekken.

De orthodoxe meiden gingen eerder de dialoog aan met Lonsdale-meisjes, homoactivisten, Theodor Holman en een maagdenvliesdeskundige. Ze deden dat goedgebekt, intelligent en met een open instelling, fel hun levenswijze verdedigend. Je ziet ze openbloeien zodra een gesprekspartner echt naar ze luistert. Er valt met hen te praten. Ik zou ze graag een eigen talkshow zien presenteren. Zaterdagavond op Nederland 3?

Rectificatie / Gerectificeerd

In de tv-rubriek Het Beeld (14 november, pagina 17) wordt de opmerking ,,Criminele moslims? Is dat niet dubbelop?'' toegeschreven aan Raoul Heertje . De uitspraak werd echter gedaan door Thomas Acda, gastpresentator van het programma `Dit was het nieuws'.

    • Hans Beerekamp