Grote overname papiersector VS

Het Amerikaanse papier- en verpakkingsconcern Georgia-Pacific komt voor 13,2 miljard dollar (11,2 miljard euro) in handen van Koch Industries. De directies van beide concerns bereikten dit weekeinde overeenstemming over de miljardentransactie.

De overname is de op drie na grootste ooit in de Verenigde Staten. Meer waard waren alleen de overname van Gillette door Procter&Gamble voor 58 miljard dollar en de inlijving door Bank of America van de creditcardorganisatie MBNA voor 35 miljard dollar.

Koch is op veel terreinen actief, variërend van de oliesector en chemie tot energie en financiële dienstverlening. Het concern neemt ook de schulden over van Georgia-Pacific. Inclusief deze schulden ligt de waarde van de overname op 21 miljard dollar.

Per aandeel telt Koch 48 dollar neer in contanten. Dat is 39 procent meer dan de slotkoers van het aandeel Georgia-Pacific vrijdag op de effectenbeurs in New York.

Georgia-Pacific behoudt na de overname zijn naam. Het concern is goed voor een omzet van 20 miljard dollar per jaar. Koch, dat met zijn aanwinst het voedselconcern Cargill passeert als grootste Amerikaanse concern zonder beursnotering, zet jaarlijks ruim 60 miljard dollar om.

Voor Koch is het de grootste overname in zijn tachtigjarige bestaan. Met Georgia-Pacific kan het zijn bedrijfsprincipe weer eens bewijzen. Het is ervan overtuigd dat een cyclisch bedrijf zoals een papierconcern beter draait zonder een beursnotering.

,,Als volledig dochterbedrijf kan het profiteren van onze praktijk om tot 90 procent van de winst weer te investeren'', aldus Charles Koch, topman van het conglomeraat. Georgia-Pacific heeft net een lange tijd van stagnatie achter de rug. De koers van het aandeel is de afgelopen jaren achtergebleven en het concern heeft enkele malen stevig gereorganiseerd, waarbij arbeidsplaatsen werden geschrapt.