Gelijkspel zet Jong Oranje op koers voor EK

Tevreden zag bondscoach Marco van Basten gisteravond vanaf de eretribune van de Petrol-Arena in Celje toe hoe zijn selectiebeleid voor het Nederlands elftal niet al te slecht voor Jong Oranje uitpakte. Zonder veel potentiële basisspelers verschafte de oudste jeugdploeg zich via een doelpuntloos gelijkspel tegen Slovenië toch een goede uitgangspositie voor de return in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap.

Versterkt met A-internationals Castelen, Vlaar en Emanuelson moet het Jong Oranje van coach Foppe de Haan zich woensdag in een uitverkocht Abe Lenstra-stadion voor het eerst sinds zes jaar kunnen kwalificeren voor het EK dat volgend jaar mei in een nog onbekend land van start gaat. Dit zou een nieuw succes voor het Nederlands jeugdvoetbal betekenen. Eerder dit jaar reikten de ploegen voor spelers onder de 20 en 17 jaar al tot de halve finale van een WK.

Jong Oranje, dat het tijdens de return zonder de geschorste Zomer moet stellen, kende op het spekgladde veld in Celje weinig problemen. Alleen Huntelaar kreeg al vier uitstekende mogelijkheden op de openingstreffer. De spits stuitte in alle gevallen op doelman Handanovic, ook wel eens actief voor de A-ploeg van Slovenië.

Uitblinker in Celje was met afstand de jongste speler van beide ploegen. PSV'er Aissati, slechts zeventien jaar en twee maanden oud, leed nauwelijks balverlies. Hij was voortdurend aanspeelbaar en strooide met prachtige steekpasses.

Samen met zijn assistent Van 't Schip keek Van Basten vanaf de tribune bewonderend toe. De bondscoach wilde een dag eerder graag kijken hoe de ook nog voor Jong Oranje speelgerechtigde Castelen, Vlaar, De Jong, Babel en Van der Vaart zich tijdens de oefeninterland van het grote Oranje tegen Italië hielden. Emanuelson en Maduro maakten alleen de voorbereiding op het duel mee en keken. Bondscoach De Haan van Jong Oranje had het tweetal tijdens het duel met de Slovenen graag speeltijd gegeven.

De Haan maakte gisteren na afloop van het duel bekend dat hij woensdag tijdens de return alsnog gebruik maakt van Emanuelson, Vlaar en Castelen. Maduro is niet beschikbaar voor de return van Jong Oranje. De middenvelder heeft om rust gevraagd. De Haan doet geen beroep op Babel en De Jong en vindt dat zijn ploeg een gepasseerd station is voor Van der Vaart en de op dit moment geblesseerde Robben, Sneijder en Van Persie.

De Haan zag zich tijdens de voorbereiding op de laatste twee duels voor het EK overigens niet alleen door Van Basten gehinderd. Afellay, De Zeeuw, Hofs, Jenner, Vincken, Luirink en Brama waren wegens blessures niet inzetbaar.

Ondanks een waslijst met afwezigen was Jong Oranje dominant tegen Slovenië, dat geen enkele doelkans kreeg.