Emoties lopen op bij Marokkanen

Een vriendschappelijk treffen tussen de Marocprofs en Sparta werd vrijdag voortijdig gestaakt.

De benefietwedstrijd tussen de Marocprofs en Sparta eindigde vrijdag in een 5-0 overwinning voor de voetbalploeg van in Nederland voetballende Marokkanen, aangevuld met de Marokkaanse sterspelers Hadji en Naybet. Het vriendschappelijke treffen was georganiseerd door de Stichting MaroquiStars, van profvoetballer Mohammed Allach. Het doel van de wedstrijd was geld in te zamelen voor gehandicapte kinderen in Nederland en Marokko. Minpunt was dat de wedstrijd tien minuten voor het eindsignaal werd gestaakt door scheidsrechter Dick Jol, omdat supporters het veld betraden.

Peter Bonthuis, algemeen directeur Sparta: ,,Ik was zelf bij de wedstrijd aanwezig. Op een gegeven moment begon een aantal supporters zitplaatsen kapot te maken. De kosten worden op de organisatie verhaald. Rond de tachtigste minuut van de wedstrijd kwamen vijftien tot twintig supporters op het veld. Daarvan zijn zes mensen onderschept van wie de identiteitsbewijzen zijn gekopieerd. Wij hebben daarvan aangifte gedaan en bij de KNVB gevraagd deze supporters voor enkele jaren een stadionverbod op te leggen.''

Een stadionverbod na een vriendschappelijke wedstrijd voor het goede doel?

,,Wij volgen de algemene regels die ook bij andere clubs gelden. Het is verboden het speelveld te betreden. Ook bij de wedstrijd van Sparta tegen Roda JC kwam een supporter op het veld. Die is net zo goed aangegeven bij de KNVB. Ook het vernielen van de stoeltjes komt voor bij thuiswedstrijden van Sparta. Wat dat betreft was het niets bijzonders. Wij kijken echt niet naar wie het is en handelen volgens de regels. Het is jammer van het feestavondje voor de gehandicapte kinderen. Dit soort wedstrijden bekijken we van keer tot keer, maar je moet je wel afvragen of je dit in je stadion wilt.''

Had Sparta maatregelen getroffen om dergelijke taferelen te voorkomen?

,,Voor de wedstrijd hebben we nog contact gehad met de stichting van Mohammed Allach. Dat is zo'n warme, vriendelijke instantie. We wisten dat in Kerkrade en Amsterdam ook problemen waren geweest bij wedstrijden met Marokkaanse supporters. In overleg werd besloten zogenaamde buurtvaders naast de stewards langs de lijn op te stellen. Dat mocht helaas niet baten. De emoties liepen bij enkele Marokkaanse mensen blijkbaar zo hoog op, dat ze absoluut het veld op wilden.''