Emiraten investeren in Spyker

De Arabische investeringsmaatschappij Mubadala Development neemt een belang in de Nederlandse autofabrikant Spyker Cars. Dat werd gisteren bekendgemaakt tijdens het bezoek van premier Balkenende aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Mubadala is volledig in handen van de staat, kroonprins Mohammed Bin Zayed al Nahyan is er president-commissaris.

Voor 7,5 miljoen euro krijgt Mubadala 17 procent van het bedrijf uit Zeewolde in handen. Hier worden 625.000 nieuwe aandelen voor uitgegeven. Spyker-topman Victor Muller, die bij het bezoek van Balkenende aanwezig was, zei het geld onder meer te willen steken in de ontwikkeling van een nieuw model: de Spyker D12. Deze zogeheten Super Sports Utility Vehicle (SUV) zal in maart volgend jaar worden gepresenteerd. Ook denkt Muller dat de investering door Mubadala de weg kan openen naar afzetmarkten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De topman sprak van een ,,waardevol partnerschap''.

Eerder dit jaar investeerden twee andere bedrijven uit het Midden-Oosten in Spyker. In oktober nam een groep Arabische investeerders, via de Britse Bank MerchantBridge, een belang van 15 procent. In augustus investeerde een auto-dealer uit Qatar die al sportauto's van Spyker verkocht 1 miljoen euro.

Tijdens zijn bezoek sprak premier Balkenende met Mubadala Development over samenwerking bij grote infrastructurele projecten. De investeringsmaatschappij heeft al banden met Nederland. Mubadala werkt in diverse projecten samen met Shell en heeft een aandelenbelang in het Nederlandse autoleasebedrijf Leaseplan. Deze zomer nam Mubadala ook een belang (5 procent) in de Italiaanse sportautofabrikant Ferrari.

Beleggers reageerden enthousiast op de nieuwe aandeelhouder. De koers van het aandeel Spyker steeg vanochtend op de beurs van Amsterdam met 6 procent tot 10,60 euro. De Arabieren betalen 12 euro per aandeel. In mei 2004 ging Spyker Cars naar de beurs voor 15,50 euro per aandeel.