Een lekkernij van 79,17 euro per gram

Een uitzonderlijk grote witte truffel van 1,2 kilo heeft gisteren op een veiling in een chique restaurant in Londen het recordbedrag van 64.000 pond (95.000 euro) opgebracht.

De chefkoks van veel vermaarde Europese restaurants keken verlekkerd naar de sterk geurende truffelklomp, gevonden in een bos bij Alba in Noord-Italië. Maar uiteindelijk kwam het exemplaar in handen van een firma uit Hongkong, die anoniem wilde blijven.

De veiling kende een opwindend verloop. Het eerste bod van 68.000 euro was afkomstig van een vertegenwoordiger van de Franse topkok Pierre Gagnaire. Bij een prijs van 72.000 euro gaf deze het echter ondanks aanmoedigingen van de toeschouwers op. Anderen gingen echter vol animo verder tot de Hongkongse bieder ten slotte met de vuistdikke truffel aan de haal ging.

De truffel, wel de `koning van de schimmels' genoemd, heeft volgens deskundigen een unieke geur, die het midden houdt tussen muskus, rottende herfstbladeren en omgewoelde aarde. Volgens sommigen gaat er ook een seksueel prikkelende werking vanuit. Zelfs een zeer dun plakje kan een gerecht een heel andere, opwindende smaak verlenen.

Veilinghuis Christie's, dat de enorme truffel samen met een reeks andere grote truffels aanbood, had vooraf strenge veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat dieven hun slag zouden slaan. Het vorige veilingrecord was in 2004 bereikt met een prijs van 28.000 pond voor een truffel van 850 gram.