Dragers aids-virus in China in aparte cel

De Zuid-Chinese provincie Guangdong (Kanton) is van plan om twee aparte gevangenissen te bouwen voor gedetineerden die met hiv besmet zijn of aan aids lijden. Dat heeft de Engelstalige krant China Daily vandaag gemeld.

Guangdong heeft de stap genomen omdat er nu volgens cijfers van de provinciale overheid twintig mensen met aids en 518 dragers van het aids-virus in de gevangenis zitten. Vijf jaar geleden werd voor het eerst melding gemaakt van een seropositieve gevangene.

Veel provinciale vertegenwoordigers hebben ervoor geijverd om de speciale gevangenissen zo snel mogelijk te bouwen. Zij stellen dat de ziekte juist in de gevangenissen makkelijk om zich heen grijpt.

Dat wordt ook vanuit andere bronnen bevestigd. Chinese gevangenissen zijn vaak overvol, waardoor ook ziekten als tuberculose zich snel verspreiden.

Een deel van de gevangenisbevolking bestaat verder vermoedelijk uit drugsverslaafden die naalden met elkaar delen. Drugsgebruik in gevangenissen is streng verboden, en schone naalden worden dan ook zelden verstrekt.

Ook gedwongen en onbeschermde seks draagt bij aan de verspreiding van de ziekte in gevangenissen.

De stap om aparte gevangenissen te bouwen is echter controversieel. Hij draagt bij aan het stigmatiseren van seropositieven. Bovendien worden de slechte omstandigheden in de gevangenissen die de oorzaak zijn van de snelle verspreiding van deze en andere ziekten, niet aangepakt.

Volgens officiële cijfers zijn in China ongeveer een miljoen mensen besmet met het aids-virus. In werkelijkheid zijn er waarschijnlijk veel meer mensen besmet met het virus. China kreeg aanvankelijk veel kritiek te verduren omdat het ziektegevallen in de doofpot stopte, maar langzamerhand betracht het land voorzichtig meer openheid. Toch blijft het stigma op hiv voorlopig nog sterk aanwezig.

Onlangs raakte het programma van de Chinese overheid om 30.000 mensen gratis van anti-retrovirale medicijnen te voorzien in diskrediet door een artikel in de Amerikaanse krant The Washington Post. Volgens het artikel wordt het programma ondermijnd omdat veel ziekenhuizen, die voor een groot deel voor hun inkomsten afhankelijk zijn van de verkoop van geneesmiddelen, patiënten extra geld proberen afhandig te maken door de verkoop van medicijnen en het doen van onderzoeken die eigenlijk overbodig zijn.