Dangerdoom

Producer Danger Mouse is bij muziekliefhebbers vooral bekend om zijn veelbesproken experiment The Grey Album, waarop hij de raps van Jay-Z's The Black Album vermengde met producties die hij baseerde op de muziek van The White Album van The Beatles. Het project leidde tot massale protesten op het internet tegen de muziekindustrie, die om copyrightbepalingen dwars lag bij de distributie van dit digitaal verspreide album.

Inmiddels is Danger Mouse een veelgevraagd producer. Zo produceerde hij eerder dit jaar het enthousiast ontvangen album van Gorillaz, een popgroep die steevast gepresenteerd wordt als een stel cartoonfiguren. Danger Mouse houdt van cartoons, want ze vormen ook op dit samenwerkingsalbum met rapper MF Doom de rode draad. De nummers worden aan elkaar gepraat door de stemacteurs van zijn favoriete programma op Cartoon Network, wat soms hilarisch is maar voor wie de cartoon niet kent vaak volstrekt onbegrijpelijk.

Rapper MF Doom, genoemd naar een schurk uit de beroemde Marvel Comics-serie, maakte vorig jaar al het ijzersterke album Madvillainy. Ook op dit nieuwe album Dangerdoom - The Mouse and The Mask rapt hij met zijn donkere stem en rustige rapstijl de meest bizarre beelden aan elkaar. Zijn stem sluit perfect aan op de bewust wat haperende producties van Danger Mouse, die met gefilterde geluiden, onderbuikbassen, droge drums en secuur geselecteerde samples een mysterieuze, intrigerende sfeer oproept. Dit is hiphop voor volwassenen die nog steeds van tekenfilms houden.

Verschenen bij Lex Records