Belgische Bank Degroof wil Van der Hoop kopen

Van der Hoop Bankiers zal waarschijnlijk voor een deel in handen komen van de Belgische Bank Degroof. De Nederlandse effectenbank maakte vanmorgen bekend dat het in exclusieve onderhandelingen is met Bank Degroof en haar Nederlandse partner Financiële Participaties Amsterdam.

Als de gesprekken slagen zal de combinatie van Bank Degroof, een onafhankelijke privé-bank, een belang nemen van 51 procent in Van der Hoop. Het belang ontstaat door een aandelenemissie die Van der Hoop zal doen van 13 miljoen euro, ofwel 2,16 euro per aandeel. Op de Amsterdamse beurs noteerde het aandeel Van der Hoop 3,75 euro, een verlies van 6,3 procent.

Van der Hoop is al sinds juni op zoek naar een koper. De 110 jaar oude bank kwam het afgelopen jaar in financiële problemen door een onvoorziene, achterstallige belastingclaim die leidde tot een verlies over 2004 van 6,4 miljoen euro. De financiële buffer tegen verliezen (solvabiliteit) daalde vervolgens tot 9 procent, slechts 1 procentpunt boven de norm van De Nederlandsche Bank. Ook over het lopende boekjaar verwacht Van der Hoop een miljoenenverlies.

Na de transactie zal Van der Hoop de Nederlandse deelnemingen van Bank Degroof en haar partner overnemen waarmee het een vermogen onder beheer krijgt van 1 miljard euro. Hierdoor moet de winstgevendheid van Van der Hoop worden vergroot, aldus de bank die ook zei dat de Belgen hun belang in de toekomst verder zullen uitbreiden.

Bank Degroof, volgens Van der Hoop een van de grotere spelers op het gebied van private banking in de Benelux, krijgt nu 51 procent van het te nemen belang. De Belgen hebben een vermogen onder beheer van 20 miljard euro. Zij zullen samen met de Nederlandse partner de meerderheid van de commissarissen bij Van der Hoop aanbevelen.

Wanneer de onderhandelingen aflopen maakte Van der Hoop vandaag niet bekend. Wel zal het bedrijf goedkeuring vragen aan de autoriteiten, waaronder De Nederlandsche Bank, en zullen de aandeelhouders de emissie moeten goedkeuren.