Beenhakker moet punten delen

Trinidad en Tobago is er zaterdagavond in de eerste wedstrijd van de play-off voor het WK voetbal niet in geslaagd Bahrein te verslaan. In een door een rode zee van fans gevuld Hasely Crawford Stadium bleef de ploeg van Leo Beenhakker steken op 1-1. Komende woensdag volgt de return in Bahrein.

Zowel Trinidad en Tobago als Bahrein hoopt zich voor het eerst in de historie te plaatsen voor de eindronde. In 1989 was Trinidad en Tobago al zeer dichtbij een stunt. Het had destijds slechts een gelijkspel tegen de VS nodig om zich te plaatsen voor het WK van 1990 in Italië. De Amerikanen wonnen toen echter met 1-0.

De nationale ploeg van Bahrein opereerde voorzichtig en trok een scherm van verdedigers rond zijn doelman Ali op. Dat gaf Beenhakkers Soca Warriors alle kans de druk op te voeren. Maar tot scoren kwam Trinidad en Tobago niet. Ali was in vorm en stond gevaarlijke inzetten van met name Stern John en Dwight Yorke in de weg.

De tweede helft vertoonde hetzelfde eenrichtingsverkeer. De bezoekers namen echter de leiding door een geslaagde counter. Salman Husein kopte in de 72ste minuut van dichtbij een voorzet in. Het duurde vijf minuten voordat de Caraïbische ploeg gelijkmaakte. Christopher Birchall schoot vanaf 25 meter een schitterende halfvolley in de linkerbovenhoek. Het doelpunt zorgde vooral voor grote opluchting. Een volksfeest bleef uit. Woensdag zullen Trinidad en Tobago en Bahrein bepalen wat het kleinste land is dat in Duitsland zal strijden om de wereldtitel.

In Europa zijn nog drie WK-tickets te verdienen. Spanje is na de 5-1 gewonnen wedstrijd tegen Slowakije vrijwel zeker van deelname aan dit WK in Duitsland. Louis Garcia was zaterdag in Madrid de gevierde man bij de Spanjaarden. De aanvaller van Liverpool scoorde driemaal en forceerde een strafschop. Spanje zet met de overwinning een sterke reeks voort. Sinds juni 2003 – tegen Griekenland – heeft de ploeg geen enkele thuiswedstrijd meer verloren.

Ook Tsjechië zette een belangrijke stap op weg naar WK-deelname. De ploeg, met middenvelder Pavel Nedved opnieuw in de gelederen, versloeg Noorwegen met 1-0. In Oslo maakte Vladimir Smicer na een half uur spelen het enige doelpunt.

Turkije moet vrezen dat het niet naar Duitsland gaat deze zomer. Zaterdagavond werden de Turken in Bern met 2-0 verslagen door Zwitserland. Phillipe Senderos gaf de Zwitsers een verdiende voorsprong. De verdediger van Arsenal kopte op slag van rust raak uit een vrije trap. Invaller Valon Behrami, die koud in het veld stond, tekende vlak voor tijd voor de tweede treffer. Hierdoor heeft Zwitserland een goede uitgangspositie voor de returnwedstrijd, die woensdag wordt gespeeld. Australië krijgt het nog lastig om zich te plaatsen voor het WK. De ploeg van coach Guus Hiddink moet woensdag in Sydney een 1-0 nederlaag tegen Uruguay wegwerken. In Montevideo kopte verdediger Dario Rodriguez in de eerste helft het enige doelpunt van de wedstrijd binnen. Daarna misten de Zuid-Amerikanen een reeks van kansen om verder uit te lopen.

In Genève speelden Argentinië en Engeland gelijk in een vriendschappelijk duel. Met twee kopballen in de slotminuten bracht Michael Owen het Engelse elftal voorbij Argentinië. Tot de 87ste minuut leidde Argentinië met 2-1 door treffers van Crespo in de eerste helft en Samuel na de pauze. Tussendoor tekende Rooney voor de gelijkmaker. Doelman Robinson behoedde Engeland voor een grotere achterstand tegen de Argentijnen. Uiteindelijk werd die achterstand door Owen nog omgebogen tot winst.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Beenhakker moet punten delen (14 november, pagina 13) werd gemeld dat de vriendschappelijke wedstrijd Argentinië tegen Engeland in een gelijkspel is geeindigd. Dat was onjuist, Engeland won met 3-2.