`Autobrand Rotterdam door kopiëren'

In de wijk Vreewijk in Rotterdam-Zuid zaterdag rond middernacht vier auto's in brand gestoken. Elf voertuigen liepen schade op aan ramen en spiegels. Volgens de politie is een groep van tussen de tien en twintig jongeren uit Rotterdam-Zuid verantwoordelijk voor de branden.

De politie stuurde agenten de wijk in na de eerste melding dat een auto in brand stond. Er zijn geen arrestaties verricht, omdat de groep zich snel door de buurt verspreidde. Een woordvoerder zegt dat de politie er ,,sterk rekening mee houdt dat het om allochtone jongeren gaat''. Zij zouden zich hebben laten inspireren door de rellen in de Parijse voorsteden, denkt de woordvoerder, die de term `kopieergedrag' gebruikte. ,,Maar we zien het vooralsnog als een incident.'' Wel is er afgelopen nacht extra gesurveilleerd in Vreeburg en andere wijken. Dat gebeurt de komende nachten ook. ,,Zolang als de politie dat nodig acht'', aldus de woordvoerder.

Nieuw Rechts-voorman en gemeenteraadslid Michiel Smit heeft een brief gestuurd naar het college van B en W van Rotterdam waarin hij vraagt om een debat over de `Parijse toestanden'. Hij denkt dat de politie de zaak bagatelliseert.

De politie heeft zich van deze uitspraak gedistantieerd en benadrukt dat het regiokorps Rotterdam-Rijnmond de zaak juist zeer hoog opneemt. Vandaag stuurt burgemeester Opstelten een brief aan de gemeenteraad, waarin hij de genomen maatregelen toelicht.