Arrestatie om aanslagen Delhi

De Indiase politie heeft donderdag een ,,sleutelfiguur'' inzake de bomaanslagen in New Delhi van 29 oktober gearresteerd. De verdachte, de 33-jarige Tariq Ahmad Dar, zou verantwoordelijk zijn voor de planning en financiering van de aanslagen. Ook zou hij lid zijn van de verboden terroristische organisatie Lashkar-e-Taiba.

Dat heeft de politie in Delhi gisteren bekendgemaakt. Dar is volgens de politie lid van een team van zeven verdachten, dat de aanslagen heeft opgezet en uitgevoerd. Hij zou de coördinator zijn van de explosies op twee markten en een bus, die zeker 61 levens eisten. Van de zeven terroristen zouden er vijf van buitenlandse afkomst zijn. Volgens Indiase media zijn drie van deze vijf Pakistaans. Lashkar-e-Taiba is een vanuit Pakistan opererende organisatie, en in 2002 door de Pakistaanse president Musharraf verboden. Lashkar strijdt voor afscheiding van de deelstaat Kashmir van India.

De politie arresteerde Dar in zijn woonplaats Srinagar, de hoofdstad van het Indiase deel van Kashmir. Hij zou voor een Indiaas farmaceutisch bedrijf werken. De politie was hem op het spoor gekomen bij de controle van gastenlijsten van hotels in Delhi. Een paar weken voor de aanslagen verbleef Dar in Delhi. De explosieven zouden afkomstig zijn uit Pakistan.

Volgens de politie was Dar degene die namens een obscure militante organisatie de aanslagen opeiste. Later zou hij namens Lashkar-e-Taiba met de media hebben gebeld om te benadrukken dat deze groep niet bij de aanslagen betrokken was. Ook heeft de politie naar eigen zeggen een telefoongesprek van Dar opgenomen, waarin hij contact had met Lashkar-e-Taiba in Pakistan en de aanslagen besprak. De operatie zou mede gefinancierd zijn met geld uit het Midden-Oosten.

De politie in Delhi zegt dat zij met Dars aanhouding hard op weg is de aanslagen verder op te lossen. Een bekentenis van een vorige week gearresteerde verdachte, een zeventienjarig lid van Lashkar-e-Taiba, bleek na urenlange ondervraging uit de duim gezogen.

Het lopende vredesproces tussen India en Pakistan, waarin een oplossing voor Kashmir de hoofdzaak is, kan door deze ontwikkelingen worden vertraagd. De landen werken aan opening van de bestandslijn in Kashmir om de hulpverlening na de aardbeving van begin oktober te bevorderen. Maar India kan daarvan terugkomen als het vindt dat Pakistan niet hard genoeg optreedt tegen militanten die vanuit Pakistan aanslagen plegen op Indiase doelwitten.