Zeilsport wijzigt opzet

De olympische zeilregatta's krijgen een nieuwe opzet, met als achterliggende gedachte een spannender wedstrijdverloop. De internationale zeilfederatie (ISAF) heeft gisteren bij een vergadering in Singapore de gewijzigde wedstrijdvorm aangenomen, en wil deze voorleggen aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

In tien van de elf zeilklassen worden eerst tien wedstrijden gehouden. Daarna volgt een elfde race met een dubbele puntenwaardering, waarin de beste tien teams om de medailles zullen strijden. In de klasse 49'er zijn er eerst vijftien wedstrijden en moeten de beslissingen over de medailles in de zestiende vallen.

Als gevolg van de nieuwe competitie-opzet blijven verrassingen mogelijk. Een nog radicaler wijziging van het wedstrijdprogramma, voorgesteld door ISAF-voorzitter Göran Petersson, werd door de ledenvergadering afgewezen.

De nieuwe opzet was dringend gewenst. Voorkomen wordt nu dat zeilers die al zeker zijn van de olympische titel niet meer aan de start verschijnen voor de laatste wedstrijd. Dit is in het verleden meermalen voorgekomen, tot ergernis van de officials.