Zege Veldhuis bij start van WB kortebaan

Zwemster Marleen Veldhuis heeft haar debuut in de wedstrijdcyclus om de wereldbeker kortebaan (25 meter), gisteren in Durban, opgeluisterd met een overwinning op de 100 meter vrije slag.

De sprintster uit Borne tikte aan in 53,13, en verbeterde daarmee haar persoonlijk record dat sinds twee jaar (EK kortebaan in Dublin) op 53,41 stond. ,,Marleen ging in de finale `harder af' dan vanmorgen in de series, maar ze kan nog sneller'', sprak haar coach Fedor Hes gisteravond vanuit Zuid-Afrika, waar Veldhuis vandaag te water gaat voor de 200 vrij. Hes: ,,Dat nummer zijn we weer een beetje aan het herontdekken, al was het maar omdat het een goede basis vormt voor de 100 vrij. Dat is en dat blijft haar hoofdnummer.''

Veldhuis won gisteren met grote overmacht. De nummer twee, Lauren Roets uit Zuid-Afrika, was ruim een seconde trager: 54,49. ,,Mijn doel is nu om onder de 53 seconden te duiken'', stelde de oud-waterpoloster, die de driedaagse in het Kings Park Aquatic Centre morgen afsluit met een optreden op de 50 vrij.

Veldhuis is de enige deelnemer uit Nederland aan de lucratieve reeks over acht wedstrijden, die begint in Zuid-Afrika en op 12 februari eindigt in Belo Horizonte (Brazilië). ,,We zoeken bewust de internationale competitie op, ook al is bij deze wedstrijden niet de voltallige wereldtop aanwezig'', aldus Hes. ,,Maar Marleen heeft wedstrijden nodig in deze fase van haar carrière; hoe meer, hoe beter.'' Bij de WK langebaan (50 meter), afgelopen zomer in Montréal, bleek Veldhuis vatbaar voor wat sporters vaak aanduiden als `wedstrijdspanning'. Zenuwen én een ondoordacht raceplan kostten haar een medaille op de 100 vrij.

Tussen haar beslommeringen in het wereldbekercircuit door doet Veldhuis volgende maand (8 tot en met 11 december) eerst mee aan de EK kortebaan in Triëst, en vervolgens in het daaropvolgende weekeinde aan de NK in haar eigen Sloterparkbad in Amsterdam.

Voor de eindwinnaar van de strijd om de wereldbeker, de zwemmer met de meeste FINA-punten, ligt aan het einde van de rit een cheque van 50.000 dollar klaar. De wereldbond FINA beloont een wereldrecord bovendien met een bedrag van 4.000 dollar, met een maximum van vijftien mondiale toptijden, bedoeld om de kosten beheersbaar te houden. Alleen zwemmers die de competitie aangaan op minimaal één wedstrijd per continent komen in aan aanmerking voor de hoofdprijzen.