Verlicht Rijksmuseum getuigt van pure armoede

In NRC Handelsblad van 5 november las ik het artikel over het kunstwerk waarmee het Rijksmuseum gedurende twee maanden wordt opgesierd. Een kunstwerk dat bestaat uit het computergestuurd laten branden, dimmen en doven van bouwlampen in het museum gedurende de hele nacht. Daar kun je dan buiten het museum van genieten. Wie zit daar nou op te wachten? Gaan Amsterdammers en anderen werkelijk 's winters bij nacht en ontij van dit kunstwerk staan genieten?

Terwijl de energieprijzen de pan uit rijzen en de energiebedrijven en de overheid ons vanwege de duurzaamheid er van proberen te overtuigen dat we minder energie moeten gebruiken, kan het in een kunstproject kennelijk niet op. Een kunstproject dat door (een andere tak van) de overheid bovendien gesubsidieerd wordt door er (verplicht) een deel van de bouwkosten aan uit te geven.

Afgezien van het energieaspect getuigt het mijns inziens van pure geestelijke armoede dat een kunstenaar en een commissie die die zoiets beoordeelt, niet verder kunnen komen dan deze zeer vluchtige `kunst'. Ik mag hopen dat we ons toch eens gaan realiseren dat het subsidiëren van een dergelijk project van de gekke is. Laat de laatste toch gewoon het licht uitdoen!