Venetië wil historische pallazzi verkopen

De gemeente Venetië gaat een aantal belangrijke historische paleizen verkopen om aan geld te komen. Het bestuur van de Italiaanse stad wil de gebouwen in februari tijdens een publieke veiling van de hand doen. De extra inkomsten zijn nodig om andere belangrijke monumenten, musea en scholen te onderhouden.

De ooit puissant rijke handelsstad Venetië zit net als veel andere Italiaanse steden in geldnood. De toestroom van jaarlijks 15 miljoen toeristen hebben dit niet kunnen voorkomen, nu de regering Berlusconi de budgetten voor de gemeenten al een aantal jaren heeft beknot. Kreeg Venetië tot 2002 120 miljoen euro voor de bescherming van het historische centrum, nu maakt het rijk geen cent meer over. Wethouder Mara Rumiz beklemtoont dat Venetië niet alleen een museum is: ,,Er moet ook in straten, scholen en publieke diensten worden geïnvesteerd om de stad leefbaar te houden.''

Al in 2003 kondigde het vorige gemeentebestuur aan enkele panden te gaan verkopen. In 2004 heeft Venetië een makelaar het recht gegeven om de gebouwen te veilen. In ruil daarvoor heeft de gemeente dat jaar al een voorschot gekregen van 26,5 miljoen euro. Vorige maand ontstond hierover een felle polemiek in de lokale pers, omdat de panden zwaar ondergewaardeerd zouden zijn en minstens het viervoudige zouden moeten opleveren. Het dit jaar aangetreden nieuwe gemeentebestuur wil er alles aan zal doen om de inkomsten te maximaliseren. Rumiz: ,,We zullen een hoog bedrag binnenhalen.''

Onder de dertien te veilen panden bevindt zich Palazzo Foscari Contarini dat zich vlakbij het centraal station aan de hoofdgracht Canal Grande bevindt. Alleen voor dit pand zou de gemeente volgens de krant Il Gazzettino al 5,5 miljoen euro kunnen incasseren. Nog duurder is het Palazzo Zaguri, een typisch voorbeeld van Venetiaanse gotiek dat 18,7 miljoen zou moeten kunnen opleveren. Het mooiste en waardevolste pand in de aanbieding is volgens Luigi Bassetto, directeur erfgoed van de gemeente, het gigantische Palazzo Nani: ,,één van de mooiste panden van de Venetië met veel artistieke ornamenten''. Geschatte waarde van dit object: 36 miljoen euro.

,,Op het totale bezit van Venetië stelt de verkoop echter weinig voor,'' zegt Bassetto. ,,Alleen het Casino en het Palazzo Corner della regina zijn al het dubbele waard van de dertien panden samen.'' Maar niet alles mag verkocht worden. Van de panden die in aanmerking komen om te gelde te worden gemaakt, wordt nu 15 procent aangeboden, zo schat Bassetti. Hij zegt dat er veel belangstelling is. Er zou zelfs een investeerder zijn die alle panden tegelijk wil kopen.

De veiling is volgens Bassetti mede noodzakelijk geworden doordat de regering een mobiele dam wil aanleggen die 4,5 miljard euro gaat kosten. De dam, die in 2011 gereed moet zijn, moet de stad tegen het stijgend water beschermen. De fondsen die de stad in het verleden kreeg voor de restauratie van historische panden die door het water worden bedreigd, gaan nu naar de bouw van de dam die de heroïsche naam Mozes draagt.

    • Bas Mesters