The work of director Stéphane Sednaoui ****-

In zijn geboorteland Frankrijk is Stéphane Sednaoui beroemder als vader van de dochter die hij bij sekssymbool Laetitia Casta verwekte, dan als regisseur van videoclips. In de rest van de wereld heeft hij zijn faam voornamelijk opgebouwd met zijn werk. En een klein beetje als ex-vriendje van Björk. Van Sednaoui's clips is nu een verzameling op dvd verschenen.

Van de negentien clips hier zijn er drie met Franse muzikanten gemaakt; de andere zijn van internationale sterren als de Red Hot Chili Peppers (in zilverglanzende metaalverf in Give It Away), R.E.M. en de Black Crowes – in hun Somehow Salvation zien we Sophia Coppola in een van haar eerste rollen.

Al de vroegste clip, Le Monde De Demain van Nique Ta Mère – hier discreet NTM genoemd – vertoont de ingrediënten die kenmerkend voor Sednaoui's werk zijn: een vierkante beelduitsnede, vertraging, en een laag tempo in de montage. Wel erg cliché zijn dan wel weer de boze gezichten onder de baseballpetten, maar die komen we daarna niet meer tegen.

Sednaoui is een meester in het subtiel doseren van computermanipulatie. Hij bombardeert zijn kijkers niet met beeldfragmenten. Muzikanten krijgen van hem vaak een rol: Tricky als gangster in Chinatown (For Real); Mirwais (Disco Science) als een Toshiro Mifune – inclusief nep-Geihsa met Dodelijke Tieten. En zijn bekendste clip, met Alanis Morissette in viervoud in Ironic. Van de vier korte films hier zijn de animatiefilm (op Björks Army Of Me) en Acqua Natasa heel mooi; de andere twee zijn abominabel. Maar het merendeel van zijn clips blijft (altijd dé lakmoesproef) ook interessant zonder de muziek.

(Palm Directors Label DIRDVD7)

    • Bart Jippes