Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met Ruud Koole, die afscheid neemt als voorzitter van de PvdA. Hij praat over Wim Kok, Ad Melkert en Wouter Bos. En over de ideologische koers van zijn partij. Verder een gesprek met bestuursvoorzitter Gerlach Cerfontaine van Schiphol over de groei van de luchthaven. Presentatie: Rob Trip. Ned.3, 12.10-13.00 uur

CNN. Oorlog in Irak: geluiden van het thuisfront. Reportage van CNN met als centrale vraag: hoe denkt de gewone Amerikaan over de oorlog in Irak. John King trekt daarvoor naar zes verschillende locaties in de Verenigde Staten. CNN, 14.00-15.30 uur en 18.00-19.30 uur

DOCUMENTAIRE

Arabische vrouwen. Tweede deel van een tweeluik van de VPRO-rubriek Tegenlicht over vrouwen in het streng religieuze Saoedi-Arabië. ,,Het spectaculairste is bewaard voor het tweede deel'', schreef redacteur Carolien Roelants in deze krant: ,,Prins Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz al-Saud, de op vier na rijkste man ter wereld (23,7 miljard dollar) en overtuigd promotor van vrouwenbelangen - omdat het land het zich niet kan permitteren zoveel goedopgeleide vrouwen maar thuis te laten zitten, vindt hij. De vrouwen die bij hem werken zijn geselecteerd op - onder andere - universitaire opleiding, beheersing van de Engelse taal en uiterlijk. En ze mogen geen abaya of hoofddoek dragen. Islamitische kleding hoort bij het gebed, vindt prins Alwaleed, daarbuiten is dat alleen maar hinderlijk. Het rijtje werkneemsters dat is gefilmd, kan zo met Sex and the City meedoen.'' Ned 3, 21.00-22.00 uur

KUNST

Boeken&cetera. Programma over boeken van de VPRO en NRC Handelsblad. Dit keer met de slavisten Hans Boland en Pieter Waterdrinker. Boland schreef het boek Mijn Russische ziel waarin hij probeert af te rekenen met allerlei clichés over Rusland. Het land is volgens Boland de beerput van Europa en wordt geteisterd door alcohol en luiheid. Ned.3, 13.00-13.25 uur

Classic albums. Sex Pistols - Never Mind The Bollocks. Muziekdocumentaire over een bijzonder album. RTL7, 13.10-14.05 uur

INFORMATIEF

Patat, pom of pasta? Koken in andermans keuken. Deel één van een serie kookprogramma's van Teleac. In iedere aflevering wisselen twee nationaliteiten van keuken. Zo kookt een Turkse kok met kinderen een Turks gerecht in de keuken van het Hilton Hotel en gaat de directeur van het hotel aan de slag in de keuken van de Turkse kok. Ned.1, 18.00-18.35 uur

Kruispunt. Het RKK-programma gaat op zoek naar de armoede in Nederland en reist naar de protestantse kerk in Nijverdal en Almere en naar de katholieke parochies in Landgraaf en Eindhoven met de vraag: is de armoede toegenomen en doen mensen vaker een beroep op de lokale kerk? En als dat gebeurt, moet de kerk geld en goederen blijven geven aan de mensen in nood of de zorg overlaten aan de lokale en landelijke overheid? Daarnaast aandacht voor de vraag of katholieken nog een rol spelen in het maatschappelijk debat, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de Radboudstichting. Ned.1, 22.55-23.35 uur

R.A.M: Arnon Grunberg op zoek naar Geluk. De schrijver Grunberg gaat langs bij de Engelse econoom Richard Layard, auteur van het boek Happiness, in Nederland verschenen als Waarom zijn wij niet gelukkig? Laylard beweert dat mensen in het Westen de laatste vijftig jaar niet gelukkiger zijn geworden, hoewel we er ogenschijnlijk op vooruit zijn gegaan. Hij heeft ook een recept gevonden voor het verhogen van dat geluk: we moeten af van het alles overheersende sociaal-Darwinisme. Grunberg reist ook naar Zwitserland, het gelukkigste land ter wereld. Ned.3, 23.05-24.00 uur

PRAATPROGRAMMA

Alziend oog. Levensbeschouwelijk tv-magazine van de IKON. Annemiek Schrijver praat deze week met Herman van Veen. Zijn levensmotto is: ,,Herinner je, en vergeet niet''. Ned.1, 16.05-16.39 uur

LEZERSTIP

Een mooie serie op Canvas of een mooie documentaire bij de NPS? Laat het ons weten en we zetten uw tip in deze rubriek. Mail naar tips@nrc.nl