Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Reportage over de manier waarop gebruikgemaakt kan worden van kinderen als getuigen in een rechtszaak. Volgens twee getuige-deskundigen is dat op een verkeerde manier gebeurd in een Enschedese zedenzaak, waarbij in 1999 twee zusjes zijn opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van tientallen jongere buurtgenootjes. Beide meisjes werden schuldig bevonden. Daarna zijn de ouders en de oom van de zusjes opgepakt, op basis van de verklaringen van tientallen buurtkinderen. Volgens twee getuige-deskundigen zijn de kinderen vanuit een tunnelvisie verhoord, voorgelogen en op ontoelaatbare wijze onder druk gezet. De advocaat G.J.J. Knoops onderzoekt of de zaak heropend kan worden. Ned.2, 18.00-18.50 uur

Nova. Reportage over landmijnen in Kroatië. De 26-jarige Nederlandse archeoloog Tesse Stek werd in juli op het Kroatische eiland Vis slachtoffer van een landmijn. Hij keert, nog maar net ontslagen uit het ziekenhuis, terug naar de plek waar hij zijn been verloor. ,,Het is nu drie maanden later en nog steeds zijn er geen waarschuwingsborden'', zegt hij. Verwijzingen naar landmijnen zijn er niet, zo blijkt, omdat Kroatië weer een vakantieland moet worden. Volgens een persbericht van de Kroatische regering was Stek destijds op verboden terrein, waren er waarschuwingsborden en klom hij over een hek. Een verklaring die ook door de Nederlandse pers werd overgenomen. Maar dat bericht was volledig onjuist, zo blijkt uit de reportage. Ned.3, 22.20-22.45 uur

KINDEREN

Sinterklaas. Rechtstreeks verslag van de aankomst van Sinterklaas in Sneek. 's Avonds meer over de perikelen rond de intocht in het Sinterklaasjournaal. Intocht, Ned.3, 12.00-13.30 uur en Sinterklaasjournaal, Ned.3, rond 17.40 uur

DOCUMENTAIRE

Auschwitz: The nazis and the `final solution'. Aflevering: Orders and initiatives. Documentaire over het concentratiekamp Auschwitz. BBC2, 21.25-22.15 uur

AMUSEMENT

Mooi! Weer De Leeuw. Manische zaterdagavondshow van Paul de Leeuw, die na de televisie-uitzending nog een half uur doorgaat op internet.

Te vinden via www.vara.nl.

Ned.3, 20.05-21.00 uur

DRAMA

Commander Blake. Amanda Burton, bekend als Sam Ryan uit Silent Witness, is Commander Clare Blake bij New Scotland Yard. Tweede deel van een aflevering waarvan vorige week zaterdag het eerste deel werd uitgezonden. De moorderaar James Lampton, die net uit de gevangenis is gekomen en daar een boek over heeft geschreven, wordt weer verdacht van moord. Ned.1, 22.15-23.40 uur

The inspector Lynley mysteries. Britse politieserie. Aflevering: The seed of cunning. Wanneer er een lichaam in de Theems wordt gevonden keren Lynley en detective sergeant Havers terug naar Londen. Het slachtoffer, Eric Ramsey, is een portier bij het House of Lords. Heeft het iets te maken met Ramseys schulden? Wanneer ook de klerk van het House of Lords wordt vermoord, neemt het onderzoek een heel andere wending. Canvas, 20.45-22.15 uur

CABARET

Daar Vliegende Panters. Begin van een tweede, negendelige serie van Daar Vliegende Panters, als vervolg op de serie uit 2001. In deze serie een aantal wekelijks terugkerende onderdelen, bijvoorbeeld het wel en wee van drie moderne vaders onder het juk van hun overheersende vrouwen, de avonturen van Roeland de Kasplant, en het reilen en zeilen van Rotterdammers in café De Schuwe Geep. Na iedere aflevering is er extra materiaal te zien op de website http://

daarvliegendepanters.vara.nl. Ned.3, 22.35-23.05 uur

Dolfdurft. Soloprogramma van de cabaretier Dolf Jansen. Ned.3, 23.00-0.25 uur

SPORT

Voetbal. Het Nederlands voetbalelftal van bondscoach Marco van Basten speelt een oefenwedstrijd tegen Italië. Commentaar Leo Oldenburger, SBS6, 19.50-22.40 uur en 23.05-23.40 uur

Schaatsen. Twee uur lang live op prime time op de best bekeken zender van de publieke omroep de verrichtingen van Barbara de Loor en Rintje Ritsma in Calgary. De aanleiding is het begin van het internationale schaatsseizoen met de eerste wereldbekerwedstrijd. Met de 1.500 meter voor de mannen en de 3.000 meter voor de vrouwen. Ned.2, 19.50-21.55 uur