Televisie Film van de dag

Letter from an Unknown Woman. Stijlvolle melodrama's worden niet meer gemaakt. Het genre waarmee Hollywood in de jaren veertig drommen vrouwen naar de bioscoop trok, is verworden tot voorspelbare soap en tv-drama's gebaseerd op treurige, waargebeurde verhalen. Je wordt er weemoedig van. Net zo weemoedig als Max Ophüls in 1948 het Wenen schetste rond 1900. Daar hoort de jonge Lisa een piano in het appartementscomplex waar ze woont. Als ze ziet wie de magische klanken veroorzaakt, wordt ze smoorverliefd. Stefan is vereerd en gaat op haar avances in, zoals hij bij wel meer vrouwen doet. Maar dat weet Lisa niet: liefde maakt blind.

De voor de nazi's naar Amerika gevluchte Duitse regisseur Ophüls was een superieur stilist, die de camera onnavolgbaar liet bewegen door trappenhuizen en rijk gedecoreerde vertrekken. In Letter from an Unknown Woman kijkt hij smachtend mee met Lisa. Wij ook. Tot de tranen aan het eind opwellen en niet meer te stoppen zijn. (Max Ophüls, 1948, VS). Morgen, BBC2, 14.35-16.00u.