Royal Flemish Philharmonic: Beethoven *****

Zó `authentiek' is de Vlaamse dirigent Philippe Herreweghe dat Beethoven zelf wat toelichting geeft bij zijn cd-opnamen van de symfonieën 4 en 7 met het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen. Fragmenten uit brieven en aantekeningen op zijn manuscripten tonen een kregelige componist: ,,Ik werk aan drie symfonieën [...] maar in de beerput waarin ik me hier bevind gaat alles zo goed als verloren.''

Bij Herreweghe hoort men die echte Beethoven, zijn oproerige geest, zijn energie, zijn visionaire elan. Hij klinkt speels, temperamentvol, onstuimig, driftig, opstandig, eigenzinnig en dwars, maar soms ook subtiel en verstild. Het is precies wat zijn collega Carl Maria von Weber schreef over deze revolutionair: ,,Men kan sowieso beter alle regels aan zijn laars lappen, want regels leggen een genie aan banden.''

Royal Flemish Philharmonic: Beethoven

(Talent, DOM 2929100)

www.talentrecords.be