Regenwulp

In deze tijd van najaar, wolken en soms regen trekken vluchten regenwulpen voorbij. Vooral in het binnenland, ook steeds vaker langs de kust. Onlangs een bijzondere, onvergetelijke waarneming van de regenwulp (Numenius phaeopus): een langgerekte groep kruiste hoog boven een Fries weiland een troep ganzen. Even schoven de vluchten in elkaar als vingers die verstrengeld raken en waaierden vervolgens luchtig weer uiteen. Het waren meer dan honderd regenwulpen die, in tegenstelling tot de wulp, een zilverwitte glans over de vleugels hebben en een snavel die minder sterk gebogen is. De regenwulp is kleiner en heeft een strakke, snellere vleugelslag. Oogstreep en kruin zijn donker, daartussen een witte streep. De roep van de regenwulp is onmiskenbaar: hoog trillend en fluitend. Bibi-bibibi schrijven de vogelboeken. In Nederland is deze broedvogel van Scandinavië uitsluitend doortrekker in herfst en voorjaar.

Illustratie: Rein Stuurman (Zien is Kennen!)

freriks@nrc.nl