Regeerakkoord Duitsland klaar

Na vier weken onderhandelen hebben CDU/CSU en SPD gisteravond een regeerakkoord gesloten. Daarmee is de weg vrij voor een regering onder aanvoering van Angela Merkel (CDU).

Duitsland krijgt voor het eerst sinds 39 jaar een zogeheten grote coalitie, bestaande uit christen-democraten en sociaal-democraten. Samenwerking tussen de twee tegenpolen in de Duitse politiek was de meest voor de hand liggende optie na de Bondsdagverkiezingen in september. Merkel boekte toen weliswaar een nipte overwinning, maar behaalde geen meerderheid voor een centrumrechts kabinet.

,,Het regeerakkoord biedt de kans de economische crisis te overwinnen'', zei Merkel tijdens een korte persconferentie. ,,De hervormingen gaan door.'' Het ongebruikelijke verbond kan uitgroeien tot ,,een coalitie van de nieuwe kansen.'' We willen, zei Merkel ,,meer van Duitsland maken.'' Ze zei ook dat ze zich ervan bewust is dat de regering alleen een succes kan worden als de werkgelegenheid groeit.

De beoogd kanselier zou het akkoord pas vanmiddag presenteren, maar een groot aantal afspraken is uitgelekt. Beide kampen moesten pijnlijke concessies doen. Zo blijft de geleidelijke afschakeling van kerncentrales overeind (eis van SPD), maar wordt de ontslagbescherming verminderd (CDU). Topinkomens worden extra belast (SPD), er komt een kroongetuigenregeling (CDU).

Het meest in het oog springt de verhoging van de BTW, met drie procentpunten tot 19 procent. De BTW-verhoging, een uitdrukkelijke wens van Merkel, stuit op fel verzet van vakbonden, ondernemers en economen. Zij vrezen dat hogere lasten de fragiele conjunctuur de das om zullen doen.

Vakbonden noemden het akkoord ,,onrechtvaardig'', werkgevers typeerden het als ,,moedeloos''. De kleine liberale FDP sprak van ,,een belastingorgie''.

Behalve met extra belastinginkomsten wil de nieuwe regering de Duitse begroting met bezuinigingen weer op orde brengen. Daartoe zal onder andere de subsidie op de bouw van het eigen huis, het Duitse equivalent van de hypotheekrenteaftrek, op den duur verdwijnen.

De partijcongressen moeten weliswaar nog hun fiat geven aan het onderhandelingsresultaat, maar in Berlijn gaat iedereen er nu vanuit uit dat die horde genomen zal worden en dat Merkel op 22 november in de Bondsdag tot kanselier wordt gekozen.

GROTE COALITIE: pagina 4