Onrust gevreesd in Parijs

In Parijs geldt tot morgenochtend 8 uur een verbod op samenscholingen die ongeregeldheden kunnen veroorzaken. Dat heeft de Franse politie gisteravond bekendgemaakt. Aanleiding zijn mogelijk via sms en internet circulerende oproepen tot ,,gewelddadige acties''in de hoofdstad. Het beperkte samenscholingsverbod vloeit voort uit de noodtoestand toe die de Franse regering deze week uitriep. Vannacht rond een uur waren er slechts enkele berichten over nieuwe rellen, onder andere in de Zuid-Franse stad Toulouse.

Tot nu toe troffen de ongeregeldheden met name steden rond Parijs en in de provincie, maar vorig weekeinde brandden ook auto's in de hoofdstad uit. Om rellen nu te voorkomen, is een grote politiemacht actief. De verkoop van benzine in jerrycans (die kan dienen voor het maken van brandbommen) is tijdelijk verboden.

Gisteren demonstreerden in Parijs zo'n 200 representanten van 160 organisaties met een sit-in tegen het geweld. In Le Mans hebben jongeren `Français aussi' opgericht, om te protesteren tegen de aanduiding van de oproerkraaiers als kinderen van immigranten.