`Niets kan op tegen gezond verstand'

Noortje en Herman Bloemzaad bezitten samen een elektrotechnisch installatiebureau en wonen in Oegstgeest.

Herman: ,,Ik beleg zelfstandig in aandelen van de AEX- en de AMX-index, waaronder ING, Pharming en Docdata. Daarnaast stop ik geld in beleggingsfondsen van ABN Amro, zoals het Europe fund en het America fund. Dit doe ik sinds 1999.

,,Onze portefeuille is ongeveer een ton waard. Het is onze oudedagsvoorziening, daar neem ik geen risico's mee. Een beetje spelen doe ik met opties, van de AEX-index. Het hefboomeffect van zakken en dalen van de koers, van kopen en verkopen, dat vind ik leuk. Handelen in opties doe ik wekelijks.''

Noortje: ,,Opties zijn veel te spannend voor mij. Veel te riskant. Fondsen bieden tenminste zekerheid.''

Herman: ,,Vlak nadat wij waren begonnen met beleggen, stortten de beurzen in. Toen hebben we een behoorlijke veer moeten laten. En we hebben een zeperd gehaald met KPNQwest, het telecombedrijf waarin KPN een belangrijke aandeelhouder was en dat een paar jaar geleden tegen de lamp liep met valse voorlichting. Toen ben ik ook lid geworden van de Vereniging van Effectenbezitters, een soort vakbond voor mensen met aandelen.''

Noortje Bloemzaad: ,,Het belangrijkste bij beleggen is dat je je gezonde verstand gebruikt. Niet beleggen met geleend geld, dat soort dingen. Daar kan geen advies tegenop.''