Meerkleurenhaar

De jaren tachtig kleuren deze herfst de kapsels, merken Lukas Keijser (tekst) en Jørgen Krielen (foto's) op straat

De popzanger die begin jaren tachtig beroemd werd met zijn tweekleurige kapsel, Limahl, laat zijn haar nog steeds blond met zwart verven. Dat blijkt uit zijn website, waar ook duidelijk wordt dat de zanger die enkele grote hits had met de band Kajagoogoo nog steeds optreedt. En meedoet aan reality-programma's.

Per ongeluk is Limahl daarmee weer modern. Want haar waarvan de bovenkant een andere kleur heeft dan de onderkant, zoals Blondie vroeger ook had, is mode. Tv-bekendheden als Victoria Koblenko zie je ermee en op straat nog veel meer vrouwen. Soms hebben ze ingewikkelde, bedachte kapsels als Koblenko, vaker gewoon lang haar in twee kleuren.

De redenen om tweekleurig haar te nemen, verschillen. Angelika (33) laat haar rechtopstaande kapsel al zeker tien jaar in verschillende kleuren verven. Soms zijn dat drie kleuren, de laatste tijd vooral twee: knalrood met zwart. Het is nu roze, vertelt ze, omdat het rood verbleekt is. Ze moet weer naar de kapper. Ze wil verschillende kleuren haar ,,om op te vallen, om te laten zien dat ik speciaal ben.'' Zoals in de punktijd dus.

Babette (13) die net als Angelika bijna helemaal in het zwart gekleed gaat, interesseert dat niet zo. Ze heeft de uiteindes van haar haar vorige week rood laten verven, omdat ,,ik van rood houd''. Haar moeder, die Babette de verfbeurt cadeau gaf voor haar verjaardag, vertelt dat Babette lang niet meer de enige is met tweekleurig haar. Haar vrienden dragen zwarte plukken in hun haar. ,,Hoe weet jij dat nou?'' zegt Babette een beetje boos. ,,Dat heb ik gezien'', zegt haar moeder.

Ook Maryo (25) is het opgevallen dat twee kleuren in je haar in is. ,,Je ziet er vooral veel Engelsen mee'', zegt ze. Zij begon in juni met de combinatie donkerrood met oranje, nu heeft een hippe kapper het haar zwart met roze geverfd. Haar natuurlijke haarkleur is bruin. Maar Maryo vindt het verder niet belangrijk dat haar kapsel trend is of niet. ,,Ik had er gewoon zin in'', zegt ze. Fotomodel Katrien (27) heeft de meest voorkomende kleurencombinatie: donker met blond. Net als Limahl. Ze heeft haar haar sinds een jaar zo, juist wel omdat het mode is. Heeft de tweekleurentrend te maken met de jaren tachtigrevival die nu al zo'n vijf jaar aanhoudt? Ze heeft geen idee. Van sterren uit die tijd als Limahl of Kajagoogoo heeft ze nog nooit gehoord.

    • Lukas Keijser