(Jong) Oranje?

Voor de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Italië zijn spelers geselecteerd die ook voor Jong Oranje kunnen spelen. Dat Jong Oranje moet zich op hetzelfde moment kwalificeren voor het EK voetbal 2006. Verstandig?

Foppe de Haan, bondscoach Jong Oranje: ,,Met bondscoach Marco van Basten is afgesproken dat als hij Vlaar, Babel en Maduro [`dragende spelers' bij het WK onder 20 in juni, red.] zou selecteren, ik hen niet zou selecteren. Verder zou hij van de jongens die ik had afblijven, tenzij hij door blessures in de problemen zou komen. Dat zie je nu bijvoorbeeld met de selectie van Emmanuelson voor Oranje. Degene bovenaan de ladder bepaalt het selectiebeleid. Jongens die zo goed zijn als bijvoorbeeld Afellay kunnen altijd opgeroepen worden voor Oranje. En Maduro speelt altijd. Die krijg ik niet meer terug. Op de achtergrond speelt natuurlijk het WK [van 2006, red.]. Voor die jongens is het fantastisch dat ze worden geselecteerd voor Oranje. Dat moet je hen niet afnemen.''

Joop Brand, hoofd jeugdopleiding PSV: ,,Sinds Van Basten bondscoach is, is de oudere hap weggevallen en zie je een aantal jonge jongens doorkomen. Ik sluit me volledig aan bij dit selectiebeleid. Het instromen van jonge jongens bij Oranje is positief. Het A-elftal heeft prioriteit vergeleken met Jong Oranje. Het belangrijkste is de voorbereiding op het WK. Of die jongens nu spelen of niet, het WK meebeleven – eventueel als reserve – is een goede ervaring voor jonge spelers. PSV-1 is ook belangrijker dan Jong PSV. De jeugdopleiding is hartstikke leuk. Maar als we in de Champions League moeten spelen, dan neemt PSV-coach Guus Hiddink de beste twintig spelers mee. Aan die hiërarchie moet je niet tornen. Wie zegt trouwens dat Jong Oranje het EK niet haalt zonder spelers als Babel of Emanuelson?

Hans Kraaij sr, oud-voetbalcommentator/analyticus en voormalig technisch directeur PSV en Feyenoord: ,,Het is nadelig voor Jong Oranje, maar bij het Nederlands elftal barst het van de blessures. Het gaat wel om een oefeninterland tegen Italië: een prestigeduel met een vol stadion. Dan kun je moeilijk zeggen: `Doe maar wat'. Voor de jonge spelers is de selectie voor Oranje bovendien een geweldige stimulans. Opvallend vind ik het gemak waarmee de bondscoach omgaat met de blessuregolf. Marco's filosofie is duidelijk. Je kunt niet ontkennen dat veel spelers een kans hebben gekregen. Jong Oranje wint trouwens toch wel van Slovenië, want er is talent genoeg.''

Charles van Commenée, technisch directeur sportkoepel NOC*NSF en chef de mission van Nederland bij de Spelen van Peking (2008): ,,Ik kan wel willen dat die jongens op de Spelen acteren in het olympisch elftal [leeftijdsgrens 23 jaar, red.], maar als er keuzes gemaakt moeten worden kiest de KNVB in de eerste plaats voor Oranje. Zij vinden Oranje belangrijker, ook met het oog op de ontwikkeling van die jongens. De coach van het echte Oranje bepaalt het selectiebeleid. Ik respecteer die keuze. Dat de kansen op de Spelen dan afnemen, is jammer. Ik denk dat er voor de Spelen van 2008 – dan is er óók een EK – een sterk elftal is te formeren. Dit is een heel talentvolle lichting. Tot op heden kwam het olympisch elftal op het tweede plan, maar ik sluit niet uit dat die jongens alsnog gemobiliseerd worden. De KNVB neemt het olympisch elftal serieuzer dan ooit tevoren.''

Lloyd van den Berg, voorzitter Supportersclub Oranje: ,,Ik ben voetballiefhebber en geen voetbalkenner, dus bemoei ik me niet met het selectiebeleid. Marco is bezig met de opmars naar het WK en bij Oranje is er veel blessureleed. Dan is het begrijpelijk dat hij jonge spelers selecteert. Voor hen is het goed. Op termijn is het goed dat ze nu al een kans krijgen in Oranje. Dan kun je in de toekomst voor het A-elftal putten uit een grote groep spelers. De jonge spelers integreren goed in Oranje. De pre van de afgelopen anderhalf jaar is de gretigheid en spirit. Dit team straalt eenheid uit.''