Jagen op TNT is niet zo vreemd

In september toonde het Amerikaanse UPS al belangstelling voor TNT, deze week was het de Duitse investeerder Geber. ,,Bedrijven met problemen zijn kwetsbaar.''

Hoe serieus moeten we het bericht nemen dat de Duitse investeerder Cornelius Geber probeert een consortium bijeen te krijgen om post- en logistiekconcern TNT over te nemen? Analisten zijn erover in verwarring gebracht. Wanneer iemand een bedrijf wil overnemen, wordt dat pas op het laatste moment gemeld, anders drijft de koper de koers op en gooit zijn eigen glazen in.

,,De aankondiging heeft me verbaasd'', zegt Philip Scholte van Rabo Securities, ,,het is niet logisch om het zo te doen.'' Dàt er op TNT wordt `gejaagd' vindt Scholte niet vreemd. TNT - wereldwijd 161.000 werknemers; omzet in 2004 12,6 miljard euro - kende de afgelopen tijd een aantal problemen en dan wordt een bedrijf kwetsbaar. In augustus kwamen onregelmatigheden met de boekhouding bij Britse dochters naar buiten, terwijl de logistieke divisie van het bedrijf niet goed loopt ,,Dat weet Peter Bakker (de topman, red.) ook heel goed'', zegt Scholte. ,,Beleggers houden niet van dat soort dingen en dan wordt een bedrijf kwetsbaar.''

Geber heeft veel ervaring in de logistiek. Hij was eind jaren negentig directeur van de Duitse tak van het Zwitserse logistiekbedrijf Kühne & Nagel. Hij is bovendien adviseur geweest van Klaus Zumwinkel, de huidige topman van Deutsche Post. De belangstelling van Geber voor TNT zou uit zijn expertise te verklaren zijn. Geber kan zijn ambities niet altijd realiseren. Vorig jaar kondigde hij aan de logistieke tak van het verliesgevende Duitse warenhuis KarstadtQuelle te zullen overnemen. Het werd niets.

Hij liet deze week weten via zijn bedrijf CG Beteiligungs (CG staat voor Cornelius Geber) bezig te zijn met een ,,mogelijke overeenkomst om TNT te kopen''. Geber zei met twee financiële investeerders in onderhandeling te zijn; hij noemde geen namen.

Als Geber serieus is, opereert hij vermoedelijk uit naam van durfkapitalisten (venture capitalists). ,,Voor hen is TNT is een interessant bedrijf'', zegt Danny van Doesburg van SNS Securities. ,,Met agressief lenen kunnen ze genoeg kapitaal bij elkaar krijgen om TNT over te nemen.'' Van Doesburg rekent voor dat TNT ongeveer 13,5 miljard euro moet kosten. Hij heeft nog een gedurfde theorie over de mogelijke beweegredenen van Geber. ,,Het zou ook kunnen dat hij de koers juist wel wilde opdrijven in naam van aandeelhouders als zijn opdrachtgevers. Maar dat is wel strafbaar.''

De koers van TNT steeg woensdag als gevolg van de geruchten met bijna 11 procent naar net iets onder de 23 euro per aandeel. Het gaf TNT een marktkapitalisatie van 9,5 miljard euro. Gisteren daalde de waarde weer naar 22 euro. Het aandeel TNT, zo vinden analisten in zijn algemeenheid, is ondergewaardeerd en er kan dus winst worden behaald. ,,TNT doet goede dingen op het gebied van post en express'', zegt Geert-Jan Hoppers van SNS-securities. SNS noemt 25,5 euro als koersdoel van het aandeel TNT.

Het zou niet de eerste keer zijn dat durfkapitalisten bedrijven in deze postmarkt overnemen. Eerder dit jaar kocht de Britse investeringsmaatschappij CVC een belang in Deense Post en vervolgens kochten ze vorige maand samen ongeveer de helft van Belgische Post. Saillant detail is dat TNT in zowel de Deense als Belgische Post was geïnteresseerd, maar die slagen verloor.

Zowel bij Rabo als SNS wordt het Amerikaanse UPS overigens gezien als een veel logischer potentiële koper van TNT. UPS, de grootste pakjesvervoerder, toonde in september vanuit zijn hoofdkantoor in Louisville, Kentucky, belangstelling voor TNT. ,,Voor UPS zou dat een mooie stap zijn. Ze zijn geïnteresseerd in de postmarkt, hebben express én logistiek'', zegt Geert-Jan Hoppers van SNS Securities. Philip Scholte denkt dat de Nederlandse overheid, die een aandeel van 10 procent heeft in TNT, ,,niet bepaald staat te juichen'' bij de plannen van Cornelius Geber. De overheid heeft met een gouden aandeel het laatste woord en kan een eventueel vijandig bod blokkeren.

TNT wenst, zoals gebruikelijk, niet te reageren op de overnamegeruchten.